neljapäev 29. juuni

Mida tasub jälgida toidu ostmisel?

Autor: Artikli materjalid on pärit tarbijakoolituse portaalist Dolceta.eu

13.juuni 11, esmaspäev Prindi artikkel
Mida tasub jälgida toidu ostmisel?

Kust iganes toitu osta - alati on oluline jälgida toidu säilimisaegu, et saaks tarbida võimalikult värsket toitu.

Eriti tuleb säilimisaegu vaadata kiiresti riknevat toitu ostes, et mitte varuda koju toitu, mis järgmisel päeval võib olla juba riknenud.

Tähelepanelik säilimisaegade osas tasub olla soodushinnaga tooteid ostes.

Kasulik teada!

Kiirestiriknevatel toitudel on säilimisajaks realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäev, mida müügipakenditel esitatakse tekstiga “kõlblik kuni”.

Lahtiselt müüdava kiirestirikneva toidu hinnasiltidel esitatakse üldjuhul vaid kuupäev ja kuu, ilma tekstita “kõlblik kuni”.

Realiseerimise ja tarvitamise lõpptähtpäev näitab kuupäeva, pärast mida võib toit muutuda ohtlikuks inimese tervisele. Seetõttu ei tohi müüa toitu, mille realiseerimise ja tarvitamise kuupäev on möödunud! Sellist toitu ei soovitata ka tarbida.

Kiirestiriknevad toidud on näiteks külmlettides müüdavad piima-, liha-, vorsti- ja kalatooted, salatid, tordid jne.

Lahtiselt müüdava toidu müügikohas peab saama teavet ka toidu valmistaja kohta, vajadusel toidu päritolu kohta.

Töödeldud toidu päritolumaaks on maa, kus toit on valmistatud. Töötlemata toidu päritolumaaks on maa, kust toit pärineb. Kalandussaaduste müügil tuleb anda teavet, kust kala on püütud või kasvatatud.

Toidu ohutusest tulenevalt hoitakse ja müüakse kiirestiriknevaid toitusid eritemperatuuri juures (temperatuuril +2..+6°C / +8°C). Ka koju jõudes tuleb need toidud kiiresti külmikusse panna.

Sügavkülmutatud toidud hoitakse ja realiseeritakse temperatuuril –18°C või madalamal. Sügavkülmutatud toidu ostmisel tuleb arvestada, et koju jõudes ülessulanud toodet uuesti külmutada ei tohi, vaid seda tuleb kasutada võimalikult ruttu toidu valmistamisel.

Mahetoodete kauplustes tasub ostjal olla tähelepanelik, sest mitte kõik seal müüdav toit ei pruugi olla mahetoit.


Hoiatused toidu märgistuses

Allergiat põhjustada võivad koostisosad

Teatud toitude suhtes tundlik või allergiline inimene ei tohi usaldada vaid toidu nimetust või harjumuspärast toidu pakendit sellelt koostist lugemata, sest toidu valmistaja võib toidu koostist muuta toidu nimetust või pakendi kujundust oluliselt muutmata. Koostisosade loetelu pakendil peab alati vastama tegelikkusele. Pakendamata toidu korral tuleb teavet allergiat põhjustada võivate koostisosade kohta küsida müüjalt.

Kõrge kofeiinisisaldusega

Sellise joogi - näiteks energiajoogi - märgistusel, mis sisaldab kofeiini üle 150mg/l, esitatakse nimetusega samas vaateväljas väljend ’kõrge kofeiinisisaldusega’. Seda nõuet ei rakendata kohvi, tee või kohvi- või tee-ekstraktil põhineva joogi märgistusel.

Magusainega

Kui toidule on lisatud magusainet, lisatakse toidu nimetusele sõna ’magusainega’.

Kui toidule on lisatud suhkrut (suhkruid) ja magusainet (magusaineid) üheaegselt, lisatakse nimetusele sõnad ’suhkru(te) ja magusaine(te)ga’. Kui toidule on lisatud magusainet aspartaami, esitatakse sõnad ’sisaldab fenüülalaniini allikat’. Aspartaami sisaldavaid tooteid ei soovitata lastele. Samuti ei ole need lubatud fenüülketonuuria haigetele.

Kui toidule on lisatud magusaineid polüoole (näiteks ksülitool, sorbitool, mannitool, laktitool) rohkem kui 10 protsenti, esitatakse sõnad ’üleliigne tarbimine võib põhjustada kõhulahtisust’.

Kiniini ja/või kofeiini lõhna- ja maitseaine

Nende kasutamisel toidus esitatakse need lõhna- ja maitseained vastava nimetusega (teistel juhtudel on lubatud lõhna- ja maitseained esitada sõnadega ’lõhna- ja maitseaine’).

Lagritsaga tooted

Kondiitritooted, mis sisaldavad 4g/kg või üle selle glütsürrisiinhapet või selle ammooniumsoola, peavad olema märgistatud hoiatusega “Sisaldab lagritsat – kõrgenenud vererõhuga inimesed peavad vältima liigset tarbimist”.

Sama hoiatus peab olema joogil, mis sisaldab 50mg/l või üle selle glütsürrisiinhapet või selle ammooniumsoola ning üle 1,2 mahuprotsendilise etanoolisisaldusega joogil, mis sisaldab 300 mg/l või üle selle glütsürrisiinhapet või selle ammooniumsoola.

Teatud toiduvärve sisaldavad toidud (alates 20.7.2010)

Ühte või enamat asovärvi sisaldavate toitude (välja arvatud alkohoolsete jookide) märgistusel tuleb anda lisateavet: “Toiduvärvi(de) nimetus või E-number: võib avaldada kahjulikku mõju laste aktiivsusele ja tähelepanuvõimele”.

Kõnealused toiduvärvid on:

  • E102 (tartrasiin)

  • E104 (kinoliinkollane),

  • E110 (päikeseloojangukollane),

  • E122 (karmoisiin),

  • E124 (Ponceau 4R),

  • E129 (võlupunane).

Nimetatud lisateavet ei pea esitama ka munakoorte kaunistamiseks mõeldud värvide märgistusel.

Loe lisa E-ainete kohta toidus!


Toidukaubal esitatavad väited

Näiteks ’kiudainerikas’, ’C-vitamiiniga’, ’light’, ’vähendatud rasvasusega, “suhkruvaba”, “oomega-3-rasvhapetega” jne.

Iga väide toidu koostisosa kohta ei pruugi olla toitumisalane väide. Näiteks väited ’ilma säilitusaineteta’ ja ’pähklitega’ kirjeldavad küll toidu koostist, kuid ei vihja koostisest tulenevatele kasulikele toitainelistele omadustele.

Tervisealane väide annab mõista, et toidugrupi, toidu või selle koostisosa ja tervise vahel on seos. Seega näitab tervisealane väide, mida kasulikku see toit inimese tervisele teeb. Näiteks "kiudained soodustavad seedimist", "kaltsium ja vitamiin D teevad luud tugevaks" jne.

Selleks, et tagada tarbijakaitse kõrge tase ja välistada tarbija eksitamist või petmist, on toitumis- ja tervisealaste väidete esitamine toidul reguleeritud Euroopa Liidus ühtse otsekohalduva määrusega (EÜ) 1924/2006 toidu kohta esitatavate toitumis- ja tervisealaste väidete kohta.

Esitatavad toitumis- ja tervisealased väited peavad olema:

  • keskmisele tarbijale arusaadavad,

  • põhinema üldtunnustatud teaduslikel tõenditel ning

  • olema ka teaduslikult põhjendatud.

Väited ei tohi anda mõista, et tasakaalustatud ja mitmekesine toit ei anna piisavalt toitaineid.

Toidul on lubatud esitada teatud toitumisalaseid väiteid, mille nimekiri ja tingimused väite esitamiseks on loetletud määruse (EÜ) 1924/2006 lisas. Näiteks toit, mis kannab väidet ’rasvavaba’, ei tohi sisaldada rasva üle 0,5 grammi 100 grammi (või 100ml) toote kohta.

Tervisealaseid väiteid võib esitada vaid juhul, kui see väide on teaduslikult tõendatud ja ka Euroopa Toiduohutusamet (inglise keeles European Food Safety Authority, lühend EFSA) on selle heaks kiitnud.

Meeldetuletusena veel kord, et toidu kohta esitatavas teabes ei tohi viidata haigusi tõkestavatele, ravivatele või leevendavatele omadustele, sest toit ei ole ravim. Seega näiteks väide “Selle toidu tarbimine aitab kaitsta sinu organismi vähi vastu” on tarbijat eksitav ja ei ole lubatud.

Määruse (EÜ) 1924/2006 lisaga lubatud toitumisalaste väidete ning heakskiidetud ja ka tagasilükatud (keelatud) tervisealaste väidete kohta on Euroopa Komisjoni kodulehel vastav informatiivse iseloomuga register.


Artikkel ilmus 13. aprillil Bioneeri e-õppes. Loe tasuta e-õppest kindlasti teema kohta lisaks ka lugejate välja pakutud ideid! E-õppe lugemiseks registreeri ennast e-õppe kasutajaks. Need lugejad, kes on juba registreerunud, peavad ainult e-õppesse sisse logima.

Bioneeri Intelligentse Egoismi e-õpe saab teoks tänu Keskkonnainvesteeringute Keskusele.







Telli nädalane tasuta kokkuvõte Bioneeri olulisematest uudistest!