Maailma Terviseorganisatsioon (WHO) soovib suunata inimesi rohkem taimset ja vähem liha sööma. WHO peadirektor leiab, et taimse toidu osakaalu suurendamine toitumises on hädavajalik. Samuti on vajalik, et spetsialistid looksid toitumisjuhise, mida ülemaailmselt jälgida saaks. Seega kogub WHO nüüd toitumiseksperdid kokku ning loob toitumissuunised, mis arvestaksid muuhulgas ka lihatarbimise vähendamise olulisust. 

Üks lihtsatest viisidest, kuidas rohkem taimset oma toitumisse lisada, on maitsvate lisandite kaudu. Täna toon sinuni koreapärase hapukapsa ehk kimchi retsepti. Kimchi on fermenteeritud salat, mis annab vürtsi ja maitset igale toidule. Kimchis on peidus palju kasulikke vitamiine ning lisaks on see kasulik ka meie seedimisele. Söö seda näiteks koos ubadega, et saada maitsev kõhutäis!  

 

Kimchi

 

Valmistamiseks vajad: Hiina kapsast, jämedat soolt, Hiina valgeid rediseid, kooritud ingverijuurt, kooritud küüsaluguküüsi, mugulsibulat, magusamat sorti õuna, murulauku, rohelist sibulat, Korea tšilli pulbrit ehk Gochugarut, sojakastet, suhkrut, soola ja punast tšillit.

  • Lõika kapsale juurika juurest pikk sälk sisse ning rebi see pooleks. Korda sama kapsa poolikutega.
  • Aseta kapsatükid suurde kaussi ning kata külma veega. Jäta 1-ks tunniks seisma.
  • Kurna kapsas ning raputa iga kapsalehe vahele jämedat soola, et kapsast liigne vedelik välja tuleks. Jäta 4 tunniks seisma.
  • Koori valge redis ning lõika see peenikesteks ribadeks. Peenesta köögikombainis sojakaste mugulsibul, õun, gochugaru pulber, suhkur, sool, punane tšilli, ingverijuur ja küüslauk pastaks. Lõika murulauk ja roheline sibul 5 cm pikkusteks juppideks. Sega köögiviljad pastaga kokku.
  • Loputa kapsalt sool külma veega ning lõika ära 3 cm juureosast. Aseta suurde kaussi ja määri iga kapsalehe vahele maitsesegu.
  • Aseta kogu kapsas ning maitsesegu steriliseeritud kaanega suletavasse purki ning suru kapsas võimalikult tihkelt purgi põhja, et lehtede vahele õhumulle ei jääks.
  • Sulge purk puhta kaanega ning jäta see vähemalt 36 h pimedasse toanurka hapnema. Pärast pane kimchi mõneks päevaks külmkappi järelhapnema. Kimchi peaks peale purgi avamist säilima külmkapis kuni 4 kuud.

Hiina kapsas    1
jäme sool    60 g
Hiina valge redis    400-500 g
ingverijuur, kooritud    15 g
küüslauguküüs, kooritud    5
valge mugulsibul, tükeldatud    0.5
õun (magusam sort), kooritud, tükeldatud    1
murulauk    25 g
roheline sibul    3 vart
Gochugaru (Korea tšillipulber)    60 g
sojakaste    4 spl
suhkur    1 tl
sool    10 g
punane tšilli    1 tk


Lugu on pärit Taimse Teisipäeva retseptivarasalvest