Täna, 16. oktoobril tähistatakse rahvusvahelist toidupäeva, pööramaks tähelepanu sellele, et maailmas on probleemiks nii toidu üleküllus kui selle puudus. Aastas visatakse ära 1,3 miljonit tonni toitu, samal ajal kui 800 miljonit inimest läheb igal õhtul näljasena magama.

  • Toit ja aiandus
  • 16. oktoober 2016
  • https://pixabay.com/photos/olive-oil-tomatoes-basil-eat-1412361/

Arengukoostöö Ümarlaua juht Sigrid Solnik: “Eesti ei ole mingi erand, meil elab vaesuses ligi veerand elanikkonnast, mis tähendab, et on liiga palju lapsi, kes saavad sooja toitu ainult koolis. Teisalt viskab iga eestlane aastas ära ligi 20 kg toitu. Stockholmi Keskkonnainstituudi uuringust selgus, et aastas tuleb maha kanda 22 miljoni euro väärtuses toiduaineid, millest suur osa visatakse lihtsalt minema.”

“Kolmandik maailmas kasvatatud või toodetud toidust läheb raisku juba tootmise käigus. Tegemist on moraalse probleemiga, kus ühed viskavad toidu prügisse, samal ajal kui teised nälgivad. Raiskamise vähendamine 25% võrra aitaks näljast päästa ligi 430 miljonit inimest. Teiseks on toidu raiskamine kallis. Juba pügivedu ja jäätete käitlemine maksavad miljoneid. Tuleb arvestada, et kõrvale heidetud toidu kasvatamisseks ja tootmiseks on kulunud ka tonnide kaupa puhast vett ja kütust, mida oleks saanud palju paremini kasutada. Kolmandaks on toidu raiskamine otseselt seotud kliimamuutustega. Maailmas igal aastal ära visatav toit põhjustab 3,3 miljardit tonni kasvuhoonegaase (7% kogumahust),” selgitas Solnik.

Probleem tundub esmapilgul ületamatult suur, lausa lahendamatu. Tegelikult on lahendused olemas ning suur osa neist on meie endi kui tarbijate teha. Me kõik saame teadlikumalt osta, paremini säilitada, ülejääke ära kasutada ja komposteerida. Võimalusel saab toetada Toidupanka, sest poodides üle jääva toidu transportimine ja säilitamine on kallis.

Tarbijate kõrvale peab tulema riik vajaliku seadusandlusega. Näiteks peavad Prantsusmaal kõik suured toidupoed oma müügiks kõlbmatu toidu Toidupanga-laadsetele organisatsioonidele annetama. Oma osa on mängida ka ettevõtjatel - millist kaupa sisse ostetakse, kuidas tarbijat haritakse ja mida tehakse üle jääva toiduga.

Toidu raiskamine on üks globaalsetest probleemidest, mille lahendamisele saab igaüks oma kodus kaasa aidata!

Lihtsaid nippe toidu raiskamise vähendamiseks loe Terveilma blogist.