Tänase retsepti autor on Nelly Voolpriit, kelle autorlus on ilmne blogi Roheline Taldrik puhul.

  • Toit ja aiandus
  • 1. detsember 2017
  • Foto: Hommikusöögiks grillitud bataat ja banaan. Nelly Voolpriit

Viimasel ajal on mul kaerahelbepudrust nii kõrini, et olen proovinud erinevaid helbeid, nii kinoa-, maisi- ja riisihelbeid, mis olid väga mõnusad. Hirsihelbed tuletavad mulle liiga palju meelde laspepõlves papagoide puuri koristamist, see ei ole minu jaoks. Ja et ikkagi pudrust üleüldse on kõrini, siis olen proovinud jogurtiga igatsugu krõbinaid. Blenderdan sojajogurti vaniljekauna ja vahtrasiirupiga, lisan tatrahelbed või õhitud riisi ja pähklid, mmm.
Veel olen vahelduseks teinud India poest (Uuel tänaval) ostetud riisi-kikerherne ja maitseaineseguga soolaseid ilma õlita pannkooke, lisasin tükeldatud paprika ja sibula, peale läks veel VioLife'i basiiliku-tomati juustu. Oo see oli taevalik, mõnusalt terav, võttis nina lahti. Kui see jahusegu otsa sai, siis tegin õhukesi omlette kikerherne- ja falafelijahu seguga, sinna lisasin veel lisaks paprikale ja sibulale õhukesi tomativiile, raputasin majoraani ja lasin jälle juustul peal sulada.
Aga täna hommikul grillisin hoopis bataati. See on muidu imelihtne, sest midagi eriti valmistama ei pea, aga grillimine võtab kuskil kolmveerand tundi aega. Minule see sobib, sest viskan bataadid ahju ja teen oma hommikused toimetused ära, pesen, käin koeraga õues, koristan ja mulle meeldib kohvi juua enne sööki, mitte toidu kõrvale.

Aega võtab 45 min, olenevalt bataatide suurusest. Ühe inimese kohta terve või pool bataati ja banaani.

Vaja läheb: 2 keskmist bataati
2 banaani
2 spl pähklivõid, minul oli tükiline maapähklivõi meresoolaga, sobib ka indiapähkli-, mandli- oma või mõni muu pähklivõie
1/2 tl kaneeli

Tegin nii: Lülitasin ahju 200 kraadi peale, pesin bataadid ja torkasin kahvliga augud sisse. Seda tuleb kindlasti teha, muidu pidi bataat plahvatama, ma pole küll järgi proovinud.
Kui bataat on umbes 40 minutit ahjus olnud ja katsudes pehme, siis tuleb ka banaanid ahju grillima panna või võib ka värsket banaani kasutada. Mina tegin nii, et ühe banaani panin bataatide kõrvale koos koorega ja teise kooritud panin lahti lõigatud bataadi sisse. Mõlemad on head, kuid koorega banaani seest voolas liialt palju mahla välja.
Kui banaan ja bataat valmis raputasin peale kaneeli peale ja piserdasin maapähklivõiga.
Enne serveerimist oleks hea lasta natuke bataadil jahtuda ja siis võib nautida magusat ning küllaldast hommikusööki.

Lase fantaasial lennata ja kui soovid veel magusamat ampsu, siis lisa vahtrasiirupit või vaniljekastet, vahukoort, šokolaadi...