Kodumaisel Teeme Äral on maailmas teisigi sõsaraid. Puhtad Mängud (Clean Games) on Venemaalt alguse saanud ökoloogiateemalised vabaõhumängud, milles kogutakse ja sorditakse loodusesse visatud prügi. Globaalselt populaarseks saanud mängus koguvad meeskonnad 2-4 tunni vältel prügi ning saavad vastavalt sorteeritusele ning kogutud prahi hulgale punkte, mille eest on võimalik võita auhindu. Keskmise mänguga (100-200 osalejat) kogutakse 1-4 tonni prügi, millest vähemalt pool saadetakse ümbertöötlemisele. Tänavu on Puhtad Mängud ametlikuks koostööpartneriks ka Maailmakoristuspäevale, mis toimub 15. septembril.

  • Jäätmed
  • 17. august 2018
  • Foto: Pixabay, CC Public Domain

2014. aastal alguse saanud Puhtad Mängud on prügi koristamiseks loodud üritus, kus osalejate meeskonnad koguvad 2-4 tunni vältel prügi, võisteldes teiste meeskondadega. Mängu stardis antakse neile kõik vajaminev varustus, kaardid alast ning mängureeglid. Lisaks kasutatakse mobiilirakendust, et jälgida punktiseisu ning koguda lisapunkte. Lõpus saavad enim punkte kogunud võitjad sponsorite poolt auhindu ning kõigile osalejatele korraldatakse tänutäheks kontsert ja piknik koos muu meelelahutusega.

Osalejad saavad punkte teenida prügi kogumispunkti tuues, lisapunkte annavad eraldi sorteeritud ümbertöödeldavad materjalid ja ohtlikud jäätmed, aga ka näiteks puhastatud ala märkimine kaardile foto ja GPS-koordinaatidega või osaledes fotojahis, mõistatuste lahendamises ning täites lisaülesandeid. Punkte saavad osalejad kasutada lisaesemete nagu kärude, võrkude, kühvlite või rehade soetamiseks, mis kiirendavad nende meeskonna prügikogumist ja annavad parema võimaluse võitjaks saada.

Mängureeglite kaudu tutvustatakse inimestele prügi sorteerimise põhimõtteid, mida nad saavad koheselt rakendada ja selle kaudu õpetatakse, et ka prügi võib olla (taas)kasutatav ressurss. Korraldajate sõnul ei ole mängu eesmärk ainult prügi kokkukorjamine, sest see võib nädalatega tagasi tekkida, vaid muuta inimeste mõttemaailma ja suhtumist, näidata neile läbi mängu olemasolevat probleemi ja võimalikku lahendust. Korraldajate sõnul soovivad nad oma mängutehnoloogiat jagada kõigi huvitatud osapooltega üle maailma, sest see on efektiivne moodus tuua inimeste tähelepanu ökoloogilistele probleemidele ning kaasata neid nende parandamisse. Ühtlasi motiveerib mäng inimesi loodust puhtana hoidma ning ka väljaspool mänge prahti korjama ja annab võimaluse harjutada prügi sorteerimist. Lisaks ühendavad mängud inimesi ning tugevdavad kohalikku kogukonda, võimestades osalejaid muutuseid looma ning vastutama oma kohaliku elukeskkonna eest.

Kõik sai alguse ühest sõpruskonnast

Puhtad Mängud said alguse 2014. aastal, kui grupp sõpru leidsid, et nende lapsepõlvemälestustes olnud kaunis loodus oli muutunud risustatuks. Lõpuks otsustati, et prügi minema viimiseks tuleks korraldada võistlus – inimesed on auhindadega motiveeritud ning üheskoos on töö lihtsam. Esimene üritus oli logistiliselt väljakutsuv – prügi asus järvel laiuvatel saartel ning selle äraveo korraldamine oli keerukas. Siiski leiti sellega tegelevaid partnereid ning muud kulud jaotati korraldajate endi vahel ära. Lõpuks koguti saartelt ühe päevaga 8 tonni prügi umbes 100 inimese poolt. Korraldajad teadsid, et sama järve ääres oli varemgi prügi kogumise üritusi korraldatud, kuid leidsid, et antud mängu formaat oli inimeste kaasamisel efektiivsem.

Järgmine üritus toimus Peterhofi parkides ning siis saadi juba toetust ka kohalikult linnavalitsuselt. Edasi korraldati üha rohkem Puhtaid Mänge ning arendati tugisüsteemi, sealhulgas loodi mobiilne platvorm, kus märgiti üles mängu jooksul kogutud prügikottide arv ning sai näha meeskonna punkte. 2016. aastal said mängu loojad üle Venemaa nii palju korraldamisavaldusi, et kirjutati Puhaste Mängude käsiraamat, kus on detailselt kirjas juhendid ning loodi konsulteerimisrühm, mis toetab kõiki mängude korraldajaid mängude ettevalmistamisel ja läbiviimisel.

Praeguse seisuga on sõprade ettevõtmine levinud üle Venemaa, alates Norra piiril asuvast Zapoljarnõist kuni Vladivostoki ja Južno-Sahhalinskini. Puhtaid Mänge on korraldatud ka Nigeerias, Indias ja Ukrainas ning liituda kavatsevad veel mitmed teised riigid, teiste hulgas näiteks Jaapan, Hispaania ja Moldova. Hetkeseisuga on 97-s linnas üle maailma läbi viidud 236 Puhast Mängu, kokku on mängudes osalenud üle 19 500 inimese ning nende käigus eemaldati loodusest 410,5 tonni prügi. Need arvud võivad aga tänavu märkimisväärselt suureneda, sest 2017. aastal kutsuti Puhaste Mängude meeskond Tallinnas toimunud Maailmakoristuspäeva (World Cleanup Day) konverentsile esitlema oma meetodit.

Tänavu on nad Maailmakoristuspäeva ametlik partner mitte ainult Venemaal, vaid kogu maailmas ning peagi kuulutavad nad välja 15. septembril toimuva spetsiaalse Puhaste Mängude Meistrivõistlused, mille raames toimuvad mängud umbes 100s Venemaa linnas ning ka teistes riikides. Kõigi festivalil osalevate mängude meeskondade hulgast valitakse parimad ning neile saadetakse auhinnad.

 

Allikad: Clean Games Youtube, Let’s Do It World, Let’s Do It World 2


Lugu on pärit läbipaistva meedia portaalist Telegram