Oktoobrikuu on õiglase kaubanduse kuu. Bioneer.ee koostöös Fairtrade, Zuzu, ja MTÜ Mondo viivad sel puhul läbi õiglase kaubanduse teemalise kirjutamisvõistluse. Osalema on oodatud kõik koolinoored, keda huvitab teadlik tarbimine, keskkond ja globaalne jätkusuutlik areng. Meile on saabunud esimesed, teised ja kolmandad kaastööd. Täna avaldame Tamsalu Gümnaasiumis õppiva Marie Krauti loo: "Banaani seiklused teel oma kodumaalt Eesti poodi"

Banaan hakkas tulema Ecuadorist. Kuna ta tundis ennast üksikuna ja tahtis leida kaaslasi. Siis asus ta liikuma Eesti poole.

Leidis veoauto, mis suundus suurele laevale. Temaga koos olid ananassid, kiivid ja viinamarjad. Aga nende seast ta sõpru ei leidnud. Ananass torkis, kui tema kõrval seisis. Viinamarjad olid kobaras, nemad suhtlesid omavahel. Kiivid olid karvased. Nemad ajasid banaani naha sügelema.

Vahepeal hakkas tal autos külm. Ta ei saanud aru, mis asi see külm on. Tema kodumaal oli palju soojem.

Mõne ajapärast leidis ta Tamsalu Maxima kaupluse. Sisenedes sinna, nägi ta teisi banaane. Suurest rõõmust hüppas ta nende sekka. Leidis omale sealt palju sõpru, kellega oli lõbus mängida.