Pea aasta kestnud nanoteadust ja –tehnoloogiat tutvustavas projektis on ligi 70 kooliõpilast kuuest Eesti koolist saanud kogemusi valdkonna laboritest ja ettevõtetest, et arendada välja oma rakendus või virtuaalne ettevõtte ärimudel.

23. aprillil kell 15–18 tutvustavad õpilased Tartu ülikoolis (Salme 1a aulas) oma värskeid projekte. Kolm parimat saavad etteantud summa eest omal valikul laboritarvikuid soetada.

Projekti „Quantum Spin-Off – kõrgtasemel teaduse ja ettevõtluse viimine koolidesse“ lõpuseminar võtab läbi projektiesitluste kokku kõik aasta jooksul õpitu ja kogetu ning tähistab õpilaste õpiteekonna lõpulejõudmist.

Projekti koordinaatori Maarika Luku sõnul osutus koolide jaoks kõige suuremaks väljakutseks leida õppetöö kõrvalt vaba aega oma projektiga tegelemiseks. „Ehkki nanotehnoloogia valdkond on keeruline, näitasid õpilased üles erakordset nutikust ja kiiret taipu. Kõige rohkem rõõmustasid meid õpilaste säravad silmad ettevõtete ja labori külastustel, kui nad ettevõtte esindaja või teadlasega erinevate teemade üle arutlesid,“ rääkis Maarika Lukk.

Viimasel õppeaasta jooksul tutvusid 10.–12. klassi õpilased ja nende õpetajad peamiselt kvantfüüsika, nanoteaduste ja -tehnoloogia valdkonna ning õppematerjalidega. Õpilased lugesid teadusartiklit ja külastasid teadlaste laboreid, et näha teadlaste igapäevatööd ja arutleda nendega oma õpilasprojekti üle.

Samuti külastati kõrgtehnoloogiat kasutavaid ettevõtteid, et tutvuda, kuidas innovaatiline idee viib uue ettevõtte asutamiseni.

Projektis osalevad ka Kreeka, Belgia ja Šveitsi õpilased. Iga riik valib välja oma parimad projektid, mis lähevad Euroopa finaali. Finaal toimub 12. mail videosilla vahendusel. Ka seal on parimatele auhinnaks laboritarvikud. Kõik huvilised on oodatud finaalile kaasa elama 12. mail Lossi 38–71 kell 15–18.

Projekti partnerid Eestis on Tartu ülikool ja Eesti nanotehnoloogiate arenduskeskus. Projekti rahastab Euroopa Komisjoni elukestva õppe programm.