Sel aastal tähistatakse Keskkonnaministeeriumi eestvedamisel Eesti looduskaitse 100. juubeliaastat, mille raames toimuvate ürituste kaudu tutvustatakse laiemalt nii looduskaitse ajalugu, hetkeseisu kui ka tulevikku.

14. augustil 2010. möödub sada aastat päevast, mil Riia Loodusuurijate Selts rentis Vilsandi saare majakavahi, suure linnusõbra Artur Toomi eestvedamisel Kihelkonna pastoraadile kuuluvad Vaika linnusaared. Eesmärgiks oli tagada sealsetele lindudele turvalised pesitsusvõimalused ja takistada pesadest munade korjamist. 14. augustit 1910 peetaksegi Baltimaade vanima kaitseala, Vaika linnukaitseala asutamispäevaks.

„Hoolimata aegade heitlikkusest on Eesti looduskaitse korraldus olnud järjepidev,“ ütles keskkonnaminister Jaanus Tamkivi. „Tänu saja-aastasele looduskaitsele on Eesti loodus hästi säilinud - meil leidub nii puutumata loodust, haruldaste liikide elupaiku kui ka kauneid maastikke,“ märkis minister.

Ministri sõnul on looduskaitseaasta mõte tuua Eesti loodust meile kõigile lähemale, võimaldades seda hõlpsamalt tundma õppida ja mõistma. „Eesmärk on tugevdada ja hoida inimeste sidet loodusega. Oluline on meeles pidada, et elurikkus ei piirdu ainult kaitsealadega, vaid asub kõikajal meie ümber,“ rõhutas Tamkivi.

Looduskaitseaasta tähistamiseks korraldatakse 2010. aastal mitmeid üritusi, mille eesmärk on tutvustada Eesti looduskaitse ajalugu, väärtustada ning selgitada laiemalt tänapäevaseid looduskaitsetegevusi. Aastaringselt on kavas loodusmatkad, liikidele ja iseloomulikele kooslustele pühendatud teemapäevad, temaatilised töökojad ning talgud, mille kaudu saavad kõik huvilised lähemalt tutvuda ka Eesti kaitsealadega.

Looduskaitsekuul mais toimub Tallinnas kolmepäevaline rahvusvaheline teaduskonverents, mille peateema on „Looduskaitse uued uurimissuunad“. Augustis korraldatakse Saaremaal tagasivaatav looduskaitse ajaloole pühendatud konverents.

Muuhulgas on sel aastal kavas hakata uuesti välja andma looduskaitse teenetemärki ning koostöös Eesti Looduskaitse Seltsi ning Tallinna Looduskaitse Seltsiga mälestada tuntuid looduskaitsjaid. Lisaks on kavas välja anda looduskaitselisi trükiseid, näiteks koostatakse koolidele mõeldud looduskaitse mapp ning ilmub juubeliaastale pühendatud Eesti Looduse erinumber. Keskkonnaameti ning ajakirja Eesti Loodus koostöös on käivitunud viktoriinisari „Eesti looduskaitse 100“ (http://www.keskkonnaamet.ee/lk100/index.php?id=10583).

Täpsemat infot looduskaitse ajaloost ning juubeliaastal toimuvatest üritustest leiab kodulehelt aadressil: www.keskkonnaamet.ee/lk100.