Tänaseks on SA Keskkonnainvesteeringute Keskus (KIK) toetanud 72 projekti, mille raames lammutatakse maastikupilti reostavaid ja kasutusest välja langenud hooneid kokku 2,3 miljoni euro eest. Ligi pooled projektidest on juba lõpetatud ning ülejäänutel tööd käivad. Samal ajal on avatud ka uus taotlusvoor, kuhu saab projekte esitada kuni 17. veebruarini.

Keskkonnaminister Keit Pentus-Rosimannuse sõnul jätkatakse keskkonnatasudest laekuva rahaga Eesti maastikke risustavate lagunevate tondilosside lammutamise toetamist. "Eesti inimesed hindavad puhast elukeskkonda. Tugi, mida aastakümnete tagusest ajast seisma ja lagunema jäänud vanade sõjaväe või tootmishoonetest maastike puhastamiseks pakume, on aktiivset kasutamist leidnud," ütles ta.

Lõppenud projektide seas on üks kohalike jaoks eriti oluline projekt Põlvas, kus lammutati sealse Orajõe kaldal asuva endise villavabriku hooned. Vanad tööstusobjektid põhjustasid kahju looduskeskkonnale ja olid tihedalt asustatud kesklinna piirkonnas ohuks ka inimestele. Nüüd on plats puhas ning piisavalt turvaline. Kohaliku omavalitsuse initsiatiivil koostatakse korrastatud alale detailplaneeringut, mille eesmärgiks on kinnistule puhkeala ja mänguväljakute rajamine.  Lisatud pildid.

"Me jätkame kindlasti ka alanud aastal programmiga, mille eesmärgiks on Eesti ilusate maastike risust puhastamine ja hoidmine," kinnitas minister.

Kõige rohkem on ära tehtud Pärnu-, Tartu- ja Saaremaal, kus on lõpetatud kokku 12 projekti. Palju on lammutustöid lõpetatud ka Võru-, Lääne- ja Ida-Virumaal. Kõigi toetatud projektide staatust ja nende paiknemist näeb lisatud kaardilt.

KIKi keskkonnaprogrammist on maastikupilti kahjustavate ja kasutusest väljalagunenud põllumajandus-, tööstus- või militaarehitiste lammutamiseks  ja sellest tekkinud jäätmete käitlemiseks võimalik toetust taotleda alates 2012. aastast. Lisaks ümbruse korrastamisele aitab see propageerida ka materjalide taaskasutust. Programmist taotlemise kohta saab lisainfot KIKi kodulehelt.