Tuginedes Rahvusvahelise Energiaagentuuri (IEA) andmetele, moodustas taastuvenergiat tootvate elektrijaamade hulk 2014. aastal peaaegu poole kõigist uutest elektrijaamadest, mis näitab selgelt, et energiatootmises on toimumas muutused.

Roheline energia on maailma elektritootmises nüüd suuruselt teine pärast söeenergeetikat. 2030. aastate alguses edestab see prognooside kohaselt maailma mustima kivikütteallika, näitab hiljuti avaldatud Maailma Energia Ülevaade 2015 (IEA’s World Energy Outlook 2015 report). Rahvusvahelise Energiaagentuuri sõnul näitavad numbrid selgelt üleminekut söeenergialt puhtale energiale, kirjutab Damian Carrington Guardianis.

"Oluliseim on taastuvenergia positsioon," ütles IEA tegevdirektor Fatih Birol, "See ei ole enam eraldi nišš. Taastuvenergia allikad on muutunud peamiseks kütuseks." Ta ütles, et 60% kõigist uutest investeeringutest on suunatud taastuvenergiasse, kuid hoiatas, et 490 miljardi dollari suurune tahkekütteallikate toetus 2014. aastal näitab ebaausat konkurentsi.

IEA sõnul ülemineku ajal kehtiv nafta hind, mis on praegu 50 dollarit barreli eest, võib tõenäoliselt taastuda tasemeni 80 dollarit alles aastal 2020. 2015. aastal vähenevad investeeringud nafta uurimisse ja tootmisse 20% võrra, kui suuri kulutusi nõudvad projektid USAs, Kanadas, Venemaal ja Brasiilias lükatakse ka edaspidi tagaplaanile. USA kildaõli tootjad jõuaksid tagasi kasumisse, kui hinnad oleks 60 – 70 dollarit barreli eest.

IEA, mis asutati vastukaaluks naftabörsidele 1970ndatel, on samuti hoiatanud, et kui nafta hind jääb püsima 50 dollari tasemele aastakümneks või pikemaks, siis odavam kütus Lähis-Idast hakkaks domineerima ekspordis, hõivates 75% turuosast. Birol ütles, et selline stsenaarium näib olevat ebatõenäoline, kuid kui kõik niimoodi juhtuks, siis toetumine vähestele riikidele piirkonnas, kus on rahutused, ei pruugi olla parim sõnum naftatootmise turvalisuses.

Kiire taastuvenergia kasv, mis on kaardistatud uues IEA raportis, viib süsihappegaasi emissiooni dramaatilise kasvu aeglustumiseni. Kõigest mõned nädalad enne ÜRO kliimamuutuste tippkohtumist Pariisis, arvutas IEA välja, et maailm liigub ikka veel 2,7-kraadise globaalse soojenemise suunas, mis on märgatavalt kõrgem kui  kaks kraadi Celsiuse järgi, mida peetakse ohtliku soojenemise läveks.

Maailma elektritootmise jaotus tüüpide vahel põhineb IEA uue poliitika stsenaariumil. Kivisöele prognoositakse rahutut aega. Süsi on suurendanud oma osa ülemaailmses energiaallikate vahel 23% 2000. aastal kuni 29% täna, kuid kivisöe tõusuaeg on hääbumas ja õnneks on olukord muutumas. Prognoositakse 15% turuosa 2040. aastaks.

Ulatuslikud muutused Hiinas on peamised tegurid söe osakaalu languses,” ütles Fatih Birol, "Hiina buumi ajastu, millega kaasnes energianõudluse kasv, on lõppemas. See on suur sündmus ning mõjutab kogu maailma." Hiina on taastuvenergia liider, samuti on riigil tuumaprogramm ja kavatsus suurendada gaasi kasutamist.

Aga IEA ennustab söenõudluse kolmekordistumist Indias ja Kagu-Aasias 2040. aastaks. Biroli hinnangul muutub India 2040. aastaks juhtivaks tegijaks kivisöe tarbimise ja nafta nõudluse turul. India omandab 20% kogu maailma päikeseenergiaseadmetest.