Eesti Orhideekaitse Klubi (EOKK) valis aasta orhideeks 2018 liigi, mis on kõigiti Eesti Vabariigi suure juubeliaasta vääriline. See onkaunis kuldking (Cypripedium calceolus) – Euroopa suurimate õitega orhidee. 

Tänu omapärastele ning juba kaugelt tähelepanu köitvatele õitele on kuldking tõenäoliselt meie kodumaistest orhideedest rahva seas ka tuntuim.

Kauni kuldkinga peamisteks kasvukohtadeks on puisniidud, salu- ja loometsad, harvem laanemetsad ning kadastikud. Õitseaeg kestab kuldkingal tavaliselt mai viimasest kolmandikust juuni teise pooleni. Ühe varre kohta on tavaliselt 1-2 kollast kingakujulist punakaspruunide „paeltega“ õit. Kolmeõielised taimed on suur haruldus. Kuldkinga lehed meenutavad veidi maikellukese lehti, kuid on kaetud madalate karvakestega ja leherood on paremini nähtavad. Lehti on taimel 3-6  ja need kinnituvad varrele vaheldumisi. Taime kõrgus võib ulatuda 80 sentimeetrini, kuid tavaliselt jääb see alla poole meetri.

Kuldkinga leidub üle Eesti ja kuigi on teada ka mõned üsna arvukad tuhande ning enama õieni ulatuvad leiukohad, tuleb ta meil kindlasti lugeda haruldaste, kaitset ja tähelepanu vajavate liikide hulka.

Juba 1936. aastast võttis esimene Eesti looduskaitseseadus kaitse alla kaheksa orhideeliiki, neist kuldkingale kehtestati müügikeeld.

1983. aastast kuuluvad riikliku looduskaitse alla kõik Eestis kasvavad orhideeliigid ja praegu kuulub kaunis kuldking kaitsealuste liikide II kategooriasse.

Eesti ohustatud liikide punasest nimestikust leiame kuldkinga kategooriast „ohulähedane”. Ta on kantud ka Euroopa Liidu loodusdirektiivi II lisasse, kus on kirjas ohustatud taime- ja loomaliigid.

Aasta orhidee valimise eesmärk on nimetatud liiki laiemalt tutvustada, tema elu lähemalt uurida, saada täpsemat pilti liigi levikust ning seisundist Eestis ja pöörata tähelepanu leiukohtade kaitsmisele.

EOKK kuulutab välja aasta orhidee üheksandat korda. Varasemalt on aasta orhidee austavat nimetust kandnud punane tolmpea (2010), tõmmu käpp (2011), kahelehine käokeel ja rohekas käokeel (2012), kõdu-koralljuur (2013), hall käpp (2014), kärbesõis (2015), tumepunane neiuvaip (2016) ja harilik muguljuur (2017).

Ühtlasi kutsub EOKK üles loodushuvilisi teatama kauni kuldkinga leiukohtadest Eestis sisestades vastavad andmed loodusvaatluste andmebaasi (LVA) ja andes neist teada klubi juhatusele. Orhideehuvilistele on avatud kodulehekülg www.orhidee.ee, sealt leiab klubi kontaktid, saab teavet Eestis leiduvate orhideeliikide kohta ning võib lugeda EOKK ajakirja "Ööviiul“.


Aasta orhideed Bioneeris

2018. aasta orhidee on kaunis kuldking
2018. aasta orhidee on kaunis kuldking