Eesti Metsa- ja Puidutööstuse Liit kuulutas täna välja konkursi 2020. aasta puitehitise leidmiseks. Algatuse eesmärgiks on tõsta esile silmapaistavaid puidust valminud hooneid ja suunata tähelepanu uudsetele lahendustele puitehituse valdkonnas. Konkurss toimub tänavu juba 18. korda.

  • Bioneeri uudised
  • 21. september 2020
  • Foto:Tulivee salapiiritusemuuseum, 2019. aasta parim puitehitis/Kristian Kruuser

„Puit on tulevikumaterjal. Maailmas, kus kliimaprobleemidest on saamas meie kõige tõsisem mure, on puit üks väheseid materjale, mis suudab pakkuda lahendusi. Kui betoonist hoonete valmistamine eraldab õhku süsinikku, siis puidust hooned talletavad süsinikku. Lisaks on puit äärmiselt mitmetahuline ja mõnus materjal, millega linnaruume ja elukeskkondi luua,“ sõnab konkursi žüriiliige Yoko Alender.

Konkursi raames premeerib Arcwood parimat liimpuidu lahendust, Raitwood parimat fassaadilahendust ja UPM Otepää parimat vineerikasutust. Lisaks eriauhindale kuulutatakse välja aasta puitehitise laureaadi. Konkursi žüriisse kuuluvad Yoko Alender, Kätlin Ölluk, Karin Paulus, Kerttu Mäesalu, Jüri Kliimask ja Raivo Kotov. Võitjate valimisel pööratakse erilist tähelepanu innovaatilistele puidukasutuse lahendustele ning puidu rollile arhitektuurse idee teostusel.

“Puitu on hoonete konstruktsioonis ja välis- ning siseviimistluses kasutatud pikalt, kuid ometi tulevad inimesed jätkuvalt välja uute loovate lahendustega, tõestades taaskord, kui universaalne materjal puit on,” ütleb Alender.

Võistlusel osalemiseks tuleb täita ankeet aadressil www.puuinfo.ee, kust leiab ka kogu täiendava info. Konkursi tulemused kuulutatakse välja 5. novembril toimuval puidu- ja arhitektuurikonverentsil “Puit - homse elukeskkonna võti” ning avaldatakse pärast võitjate väljakuulutamist Puuinfo kodulehel www.puuinfo.ee.