Järjest enam inimesi liigub taimsema ja tervislikuma toitumise suunas. Nii otsitakse asendusi ka küpsetistes eriti levinud toiduainele – munale. Saabuvate munapühade puhul jagab Taimne Teisipäev sinuga 5 saladust, kuidas muna erinevates toitudes taimse alternatiiviga asendada.

Linaseemned

Ühe muna asenduseks sega 1 sl jahvatatud linaseemneid (purusta nt kohviveskis või osta linaseemnejahu) 3 sl veega ning lase segul paar minutit pakseneda. Selline segu toimib ideaalselt nt küpsistes, muffinites, brownie’s ja pannkookides. Kui linaseemneid käes pole, kasuta samas koguses chia seemneid ja vett.  

Aquafaba

Aquafaba’st ehk kikerhernevedelikust saab teha beseed või Pavlova koogi põhjasid. Pane kaussi ühe kikerherne konservi vedelik, vahusta mikseriga ning samal ajal lisa tekkivale vahule vähehaaval suhkrut (kokku 150g). Lisa näpuotsaga soola, vaniljeekstrakti ja sidrunhapet. Vahusta seni, kuni saavutad tugeva vahu ja küpseta beseed 100-kraadises ahjus umbes tunni jagu.

Banaan

Keskmise suurusega banaan asendab küpsetistes edukalt kaht muna. Püreesta või purusta küps banaan kahvliga. Kohevama tulemuse saavutamiseks võid banaanile lisada ka 1-2 tl küpsetuspulbrit. Banaan lisab küpsetisele ka mahlasust ja magusust.

Õunamoos

Ühtlaselt püreestatud õunamoosiga saad küpsetistes hästi muna asendada. Ühe muna asendamiseks sega 60 g õunamoosi sisse 1 tl küpsetuspulbrit. Õunamoos kergitab taigent, seob koostisosad ning lisab küpsetisele mahlasust. Kui moos on väga magus, lisa taignasse või täidisesse vähem suhkrut.

Pehme tofu

Tofu sobib munaasendajana hästi kookide, saiakeste ja brownie’de küpsetamiseks. Lisa taignale ühe muna asendamiseks ¼ tassi eelnevalt blenderdatud või saumikseriga kreemjaks ning siidiseks töödeldud tofut.