Vähendamaks uppumissurmasid viidi sellel suvel läbi annetuste kogumine, mille eest kogutud rahaga koolitatakse varjupaikades viibivaid lapsi ja asutuste personali, et nad oskaksid ohte vältida ja vajadusel abivajajaid aidata. Oma panuse veeohutusega seotud projektide teostamiseks andis 7162 suure südamega eestimaalast ning kahe kuu jooksul koguti kokku 45 745 eurot.

Täna toimus Tallinna loomaaias Rebasemäe piknikuplatsil projekti kokkuvõtmine, kus tutvustatakse enam kui 300 kohalviibivale lapsele asendus- ja turvakodust veeohutuse alaseid põhitõdesid, päästevahendeid ja esmaabi võtteid uppunu abistamiseks ning kohal on laste rõõmuks ka vetelpäästekoerad.

Südasuvel ja kuumade ilmade saabumisel, mil on ujumisperioodi kõrghetk, on õige aeg üle korrata veeohutuse alased teadmised ja rääkida sellest, millele kõik lapsevanemad lastega vee ääres olles tähelepanu peaksid pöörama. Viieteistkümnendat korda toimuv heategevuslik kampaania „Kingi asendus- ja turvakodu lastele ohutu ja rõõmus suvi!“ viidi ellu SEB Heategevusfondi eestvedamisel.

Tiina Kiil, MTÜ Vabatahtlik Reservpäästerühma veegrupi juht: „Päästeameti andmetel on sellel aastal uppunud 26 inimest, mis on viie inimese võrra vähem kui eelmine aasta samal ajal. Veekogude ääres teadlikult käitudes ning esmaseid päästevahendeid ja -võtteid tundes saame seda kurba numbrit vähendada ka edaspidi. Suurt efekti omab see, kui veekogude ääres elavad või puhkavad inimesed koos õpiksid selgeks peamised võtted, et ohuolukorras oleks neid, kes oskaksid ennast mitte ohtu seades abiks olla.“

Pühapäevasest perepäevast võttis osa ka regionaalminister Siim Kiisler: „Riik ei saa paigaldada vetelpääste pukki iga metsajärve äärde ja kodutiigist vett võtva memme kõrvale. Veeohutus algab hoolimisest oma lähikondsete vastu – minul viie lapse isana on oluliselt turvalisem tunne, kui ma tean, et kodanikualgatuse korras koolitatakse noori, kes teavad, kuidas häda korral käituda ja abiks olla.“

„Täiskasvanute ülesandeks on ennetustöö, et meie lapsed oskaksid ohte hinnata ning õnnetuste olukorras adekvaatselt käituda. Samuti peaks täiskasvanu teadma, mida teha ohuolukorras, kui laps on oma ujumisoskust üle hinnanud ja ei jõua kaldale ujuda ning kuidas aidata sõpra nii, et päästja ei muutuks abivajajaks!“ ütles fondi tegevjuht Triin Lumi.