Tagamaks toidu veelgi parem ohutus kontrollib Euroopa Liit kolmandatest riikidest pärit tooteid, et need poleks saastunud etüleenoksiidiga.

Põllumajandus- ja Toiduameti toiduosakonna peaspetsialisti Kristi Kallipi sõnul peab teatud toodete puhul päritolumaa täiendavalt tõendama, et toit vastab nõuetele.

„Sõltuvalt potentsiaalsest ohust on kontrolli alla kuuluvad kaubad liigitatud kaheks. Madalama riskitasemega kontrolli alla kuuluvate toodete importimisel Euroopa Liitu peab importija esitama piiripunktile eelteavituse. Kõrgema riskiga toodete puhul on lisaks eelteavitusele vajalik esitada ka päritolumaa pädeva asutuse poolt väljastatud ametlik sertifikaat ning proovide analüüside tulemused, mis tõendaksid, et tooted ei sisalda etüleenoksiidi,“ selgitas Kallip jõustuvaid muudatusi.

Piiril teostatakse kaubale dokumentide, identsuse (kauba vastavus dokumentidele) ja füüsiline kontroll, mille raames võetakse ka etteantud sagedusega proove, et vältida võimalike ohtlike toodete jõudmine turule.

Toodete nimekiri, mis tõhustatud piirikoltrolli alla satuvad on päris pikk. „Näiteks puudutab muudatus selliseid tooteid nagu India päritolu seesamiseemneid, jaanileivapuujahu, kaneeli, nelki, muskaatpähklit, ingverit, safranit, kollajuurt, taimseid koostiskomponente sisaldavaid toidulisandeid, erinevaid kastmeid, Lõuna-Korea päritolu taimseid koostiskomponente sisaldavaid toidulisandeid ja kiirnuudleid, Türgi päritolu jaanileivapuu kaunasid ja seemneid, Vietnami päritolu kiirnuudleid, Mehhiko päritolu tomatikastmeid ning Uganda päritolu paprikaid,“ kirjeldas Kallip tooteid.

Eelmisel aastal kutsuti etüleenoksiidi saastumise tõttu tagasi väga palju tooteid. „Juhul kui toote koostises on kasutatud sellist komponenti, mille etüleenoksiidi tulemus ületab kokkulepitud piirnormi (nt lisaaine jaanileivapuujahu puhul on piirnormiks 0,1 mg/kg), siis tuleb kõik selle toote partiid, mis sisaldavad saastunud koostiskomponenti, turult tagasi kutsuda, olenemata sellest, kui suur on selle osa lõpptootes,“ kirjeldas Kallip Euroopa Liidu ühtset lähenemist.

Etüleenoksiid on biotsiid, mida kasutatakse Euroopa Liidu välistes riikides laialdaselt toidu steriliseerimiseks. Etüleenoksiidi pikaajaline tarbimine võib inimese tervisele omada kantserogeenset mõju. Enamjaolt satub etüleenoksiid tootesse tooraine või lisaaine kaudu, mida on päritoluriigis eelnevalt steriliseeritud.