Kuidas niiskel sügisesel ajal leivatooteid säilitada? Mida kujutab endast hallitus ja kuidas see tekib? Vladimir Sapožnin selgitab pagaritoodete hallitamise tagamaid ning jagab nõuandeid, mis aitavad pikendada küpsetiste värskust ja eluiga.

„Leivatoodetele tekkiv hallituskord on seen, mille eosed lendlevad õhus ja jõuavad küpsetatud pagaritoodete pealispinnale jahtumise, viilutamise ja pakkimise ajal,“ selgitas Sapožnin ning lisas, et näiteks rukkitooted on hallituse tekkele vähem vastuvõtlikud tänu hapukamale tainale. Ühtlasi säilib paremini viilutamata leib, sest kõva koorik on pehme sisuga võrreldes kuivem ega lase hallitusseenel nii kiiresti tekkida.

„Hallituse mõju inimorganismile on palju uuritud ning on leitud, et hallitusseentes sisalduvad mükotoksiinid on inimestele kahjulikud. Väike kogus hallitust küll tervisekahjustusi ei tekita, kuid märgates ka ühel leivaviilul hallitust, tuleks siiski ära visata terve päts,“ sõnas ta.

Sapožnini kinnitusel on hallitus hilissuvel ja sügisel ülejäänud aastaga võrreldes sagedasem probleem, kuna õhk on siis soodsalt niiske ja soe ning õhus lendleb rohkem eoseid. „Kui varasematel aastatel püüdsid paljud leivatootjad pagaritoodete säilivusaega vastavate ainete lisamisega pikendada, siis tarbijate suurema terviseteadlikkuse tõttu on sellest loobutud ning täna oleme seadnud endale eesmärgiks hoida pagaritoodete koostis võimalikult naturaalsena,“ sõnas Fazeri esindaja.

Küpsetiste säilitamisel soovitab Fazeri esindaja järgmist:

1.Hoia pagaritooteid kuivas kohas toatemperatuuril, soovitatavalt leivakapis. Soe ja niiske keskkond soodustab hallitusseene levikut, mistõttu on oluline paigutada pagaritooted pärast jahtumist alati vastupidiste tingimustega paika.

2.Paki jahtunud küpsetised niiskuskindlasse pakendisse (näiteks kilekotti). See välistab hallitusseene eoste sattumist pagaritoodete pinnale.

3.Osta leivatooteid väikeste kogustena. Maitsvaim leib on värske leib – ka usinal pagaritoodete tarbimisel tuleb kasuks pisemate leivaportsjonite ostmine. Nii saab kindel olla, et värsked tooted süüakse ära ning maitsenauding on võimalikult suur.

4.Suuremaid leivavarusid võib säilitada külmikus või sügavkülmas. Tuleb vaid meeles pidada, et miinuskraadid võivad rikkuda leiva külluslikku maitset ja lõhna, küll aga hoiavad hallituse küpsetisest eemal.

Vladimir Sapožnini sõnul on iga majapidamise niiskustase ja temperatuur unikaalne, mistõttu soovitab ta võimalusel tarbida leivatooteid pakendil märgitud kuupäevani. See tähtaeg on määratud tootjapoolsete spetsiaalsete testide põhjal ning näitab, mis ajani säilitab küpsetis oma parimaid maitseomadusi