Pean tunnistama, et Eestis elades ostsin mahetooteid harva. Mitte et ma poleks hea meelega eelistanud lisaainetevaba ning keskkonnasõbralikku kaupa, kuid mul polnud selleks lihtsalt raha. Olin tagasihoidliku sissetulekuga tudeng, kellele tundusid mahetooted kallid ning kättesaamatud, sest ka nende valik oli tavapoes kehv.

Vahepeal on aeg edasi läinud ning kodumaiseid mahetootjaid kõvasti juurde tulnud. Tarbija on muutunud teadlikumaks ning mahetoodete turg suure sammu võrra edasi astunud. Eesti mahetootjad on loomingulised ja nende tooted kvaliteetsed ning nii piltilusad, et neid sobib kingiks anda. Ent mahetoidu hind on jätkuvalt kõrge. Usun, et Eestis on arvukalt perekondi, kes hea meelega kasutaksid mahetooteid, kuid napi eelarve tõttu pole see võimalik.

Ühel või teisel põhjusel avastasingi mahetoidu alles pärast Soome kolimist. Orgaanilised munad, maheketšup ja -mahlad kujunesid üsna ruttu minu argipäeva lahutamatuks osaks, sest mahetooted leiab siinsetes poodides mugavalt muu kaubaga samast riiulist.

Uuringud on näitanud, et enamik soomlasi ostabki mahetooteid tavapoodidest ning vaid 20-30 protsenti mahesaaduste tarbijatest hangib kauba ökopoodidest või turult.

Soomes on toit üldjoontes kallim, kuid tulenevalt suuremast turust mahe- ja tavatoodete hinnavahe väiksem. Muidugi on Soomes ka inimeste sissetulekud kõrgemad ning see lubab toidulaua kvaliteedile rohkem panustada.

Mulle tundub, et põhjamaises heaoluühiskonnas ongi maheda tarbimine pigem valikute, mitte võimaluste küsimus, kusjuures pidevalt suurenev osa soomlastest otsustab mahetoidu kasuks. Augustis 2015 läbiviidud uuring näitas, et enam-vähem pooled siinsetest elanikest kasutavad mahetooteid vähemalt korra kuus ning enam kui neljandik tarbijatest ostab mahedat iganädalaselt.

Võib öelda, et luomu on Soomes trendikas, mille tõestuseks on ka mahetoidu populaarsuse stabiilne tõus, mida pole isegi raske majanduslangus täielikult peatanud, olgugi et 2014. aastal kasvas maheturu väärtus vaid 5 protsendi võrra. Mahetoidu osakaal siinsel toiduturul on ligikaudu kaks protsenti (2014. aasta seisuga 1,7 protsenti), kuid näiteks 2012. aastal kasvas maheturu maht lausa 24 protsendi jagu. Tollal oli maheturu maht 201 miljonit eurot, kasvades 2014. aastaks 225 miljoni euroni ning juba 2015. aasta lõpuks loodetakse jõuda 330 miljoni  euroni.

Meie põhjanaabrite suurim väljakutse on kohaliku maheturu arendamine, sest tarbijad eelistavad kodumaist toodangut, kuid praeguse seisuga on märkimisväärne osa (u 40%) mahetoodetest imporditud.

Juhtivate kauplusekettide valikusse kuulub juba praegu ligikaudu 3000 mahetoodet. Isegi oma koduküla S-marketit külastades olen tähele pannud, et enamiku nende toodete puhul, mis minu igapäevasesse ostukorvi kuuluvad, leiab riiulist nii tava- kui mahevariandi. Kohalikus poes tunnen kõige rohkem puudust laiemast mahe köögi- ja puuviljade valikust, kuid mõistan, miks väikeses asulas lühikese riknevusajaga kaupa suure ettevaatlikkusega lisatakse.

Mõned hinnanäited (27.11.2015, S-market Hankasalmi):

  • Valio rasvatu mahekeefir 1l 1,59 €/ Valio Gefilus rasvatu keefir 1l 1,49 €

  • Valio mahepiim (1,5%) 1,5 l 1,85 € / Valio piim (1,5%) 1,5l 1,61€

  • Valio maasika-vanilje mahejogurt 2,79 €/kg/  Valio maasikajogurt 1,69 €/kg

  • Paulig Juhla Mokka mahekohv 9,98 €/kg/ Paulig Juhla Mokka kohv 7,18 €/kg

  • Go Green kikerherned 6,57 €/kg/ Bonduelle kikerherned 5,47 €/kg

  • Metsämesi orgaaniline mesi 14,26 €/kg/ Mesimestari mesi 10,78 €/kg

  • Dan Sukker mahe kristallsuhkur 2,95 €/kg/ Dan Sukker Demerara kristallsuhkur 3,58 €/kg

  • Reformi mahe köögiviljapuljong 18,23 €/kg/ Maggi köögiviljapuljong 13,90 €/kg

  • Laitilan Kanatarha orgaanilised munad 10tk 3,85 €/ Kultamuna vabakanamunad 10tk 1,79 €/ Kultamuna puurikanamunad 10tk 1.75

  • Atria mahe veisehakkliha 12% 14,48 €/kg/ Snellman GMO-vaba veisehakkliha 10% 10,38 €/kg/ Kotimaista veisehakkliha 10% 8,98 €/kg

  • Atria vabakasvatusel peetud kana liha 12,69 €/kg/ Kotimaista kanaliha 11,51 €/kg

  • Mahebanaan 1,98 €/kg/ Banaan 1,39 €/kg

Teine põhjus, miks minu toidulaud Soomes tunduvalt "rohelisemaks" muutus, oli see, et siinne valmistoit lihtsalt ei meeldi mulle. Eestis elades võis küll juhtuda, et pärast pikka päeva läksin väsinuna poodi ja valisin valmistoiduletist mõne salati, kuid siia kolides kadus see komme ruttu.

Soomes on kvaliteetne valmistoit märksa kallim ning selle valik piiratum, näiteks salatiosakond on väiksemates poodides peaaegu olematu. Ja kui mahetoit kõrvale jätta, kipub karbile märgitud koostisainete nimekiri hirmuäratavalt pikaks venima. Rääkimata maitseerinevustest, sest näiteks majoneesiga valmistatud salatid on Soomes tublisti hapukamad ning kaloririkkamad. Paljud tooted on rasvavabad, kuid sisaldavad see-eest topeltkoguse suhkrut. Ise süüa tehes saan algusest lõpuni kontrollida, mida ja kui palju ma oma toidu sisse lisan.

Postiivne on see, et juba 2013. aastal võeti Soomes vastu arengukava, mille üheks eesmärgiks on mahetoodete turu kolmekordistamine aastaks 2020. Teatud tooterühmades ulatub maheda osakaal juba praegu 10 protsendini, heaks näiteks on erisugused kuivained ning kanamunad, mille müügiedu taga on laialdane mahevalikute olemasolu. Vähem ostetakse maheliha ning -kala, sest nende puhul on pakkumine veel tagasihoidlik ning hinnad kõrged (ka nö tavaline liha on Soomes kallis), ent just loomset päritolu toiduainete puhul pean maheda tarbimist eriti oluliseks. Liha ostetakse sageli otse talunikelt, näiteks ligi 40 protsenti mahelambalihast läheb müüki otse tootjalt. Siin elades olen õppinud sööma vähem, kuid täisväärtuslikke lihatooteid.

Soome populaarseimaks mahetooteks on mahepiim, kusjuures tavalise piima müük on juba mõnda aega languses olnud. Silmapaistva tõusu on läbi teinud lastele suunatud mahetooted, sest väikelaste vanemad, kelle toiduteadlikkus on viimasel aastakümnel oluliselt paranenud, eelistavad võimalikult naturaalset toitu. Lisaks lastetoidule kasvas 2014. aastal märgatavalt ka mahekohvi ja -maitseainete müük. Kui rääkida meie pere lemmikutest, siis neist mitmed pärinevad Rootsist – nö raudvarast võiksin esile tuua näiteks Oatly kaerajoogid, Go Green oad ja herned ning God Morgon mahlad.

Minagi eelistaksin kohalikku, kuid kahjuks kipub nii olema, et väga suur osa mahetoodetest jõuab Soome teiste Skandinaavia riikide kaudu ning kodumaist alternatiivi poest ei leiagi. Ja nii nagu mulle tundub, et Soomes on mahekauba valik suurem ja kättesaadavus parem kui Eestis, räägivad soomlased, et mahetoit, mis rootslaste jaoks on argine, on neile luksus.


Allikad: