Kindlasti mäletavad osad Bioneeri lugejad veel aegasid, kui kaupade eest tuli poes välja käia talonge. See oli aeg, kus isegi tavaline ihu pesemise seep oli defitsiit, mille raiskamine ei tulnud kõne allagi. Talongiajastul oli paljudes peredes kasutusel seebijääkide ümbersulatamine, sest nii sai vanadest seebijääkidest teha uusi seepe. Bioneer otsustas vana nipi meelde tuletada.


Seebi ümbersulatamine

Seebiteoks vajate:

  • vanu seebijääke;

  • metallist kaussi, milles te süüa ei tee;

  • riivi;

  • veidike taimeõli (see komponent polnud kohustuslik);

  • veidike vett;

  • plastikust jogurtitopsi, liivavormi, kohvikoore pakki vms, mille sisse hiljem sulanud seep panna

  • kaitseprille.


Seebi ümbersulatamine

Et aega kokku hoida peenestage seep ära. Kõvemat seepi saate riivida. Pehmemat võite murda näppude vahel peenemateks tükkideks.

Seebi ümbersulatamine

Pange seebijäägid kaussi, lisage sortsuke õli, kui vajalikuks peate, ja veidike vett ning kuumutage segu madalal temperatuuril.

Seebi ümbersulatamine

Oodake pidevalt liigutades nii kaua, kuni seep sulab ühtlaseks paksu hapukoore laadseks massiks.

Seebi ümbersulatamine

Pange pool-vedel mass teie poolt valitud topsiku sisse. Ja jätke topsik mõneks tunniks seisma. Seejärel võtke seep topsikust välja ja asetage see imavale alusele, näiteks paberist salvräti või riide peale.

Seebi ümbersulatamine

Laske seebil kuivada. Mida kauem seep kuivab, seda kõvem ta on. Talongiaegadel lasti seebil kuivada vähemalt nädal aega. Tulemuseks on seep, mis oma olekult meenutab käsitööseepe.