Lõhn on ainete omadus kutsuda meis esile lõhnaaistinguid. Kõigel siin maailmas on väidetavalt lõhn, aga inimene päris kõiki lõhnu lihtsalt ei tunne. Üks koht, kus inimene tihti lõhnadega kokku puutub, on köök ja sellel on ka oma põhjus. Nimelt tunnevad inimesed soojas ruumis lõhnu paremini ja köök seda enamasti on. Täna Bioneer räägibki, kuidas köögis tekkivatest lõhnadest keskkonnahoidlikult vabaneda.

Kõrbelõhna aitab eemaldada veel kuuma pliidiraua pesemine äädikaveega. Kindlasti vaadake, et valite pliidiraua pühkimiseks sellise käsna või lapi, mis kuuma kannatab. Tuulutage kindlasti ka tuba.

Sageli on avatud planeeringuga eluasemetes häda, et toidulõhn levib ka elutuppa. Et toidulõhna leevendada, võib kuumale pliidirauale soola raputada ja tuba tuulutada.

Kui köögikappi on tekkinud paha lõhn ja kapi pesemine enam ei aita, siis saab abi jahvatatud kohvist. Pange 1-2 tl kohvipuru salvräti või riidest taskuräti sisse ja asetage kappi. Kohvi lõhn eraldub aegamisi ja täidab teie köögikapi meeldiva kohviaroomiga.

Külmkappi ei tule halba lõhna, kui seda 1-2 korda kuus sulatamise ajal pesta. Pesuvette lisage soodat (1 sl soodat 1l vee kohta). Laske külmikul pärast pesemist ja kuivatamist pool tundi tuulduda.

Külmikut võib hea lõhna saamiseks hõõruda ka sidruniviiluga. Lõigake sidrunist veidi paksem viil, hõõruge kapi pind sidrunimahlaga kokku ja laske 10-15 minutit seista. Pärast loputage. Sidruni kasutamine annab hästilõhnava ja veidi pleegitatud sisepinnaga külmiku. Nii ei teki ka pakendijäätmeid, sest kasutatud sidruni saate visata biojäätmete hulka. Laske külmikul pärast pesemist ja kuivatamist pool tundi tuulduda.

Kui te mingil põhjusel (nt suvilas) külmkappi ajutiselt ei kasuta, siis ärge sulgege külmiku ust. Nii väldite halva lõhna teket.

Praeahjust kaob halb lõhn või ka vana toidulõhn, kui kuuma ahju asetada kauss kuuma veega, kuhu on lisatud kas sidruni- või apelsinikoored. Laske veel 10 minutit ahjus muliseda.

Ebameeldivast lõhnast termoses, kannudes, prügikastis jms anumates saab vabaneda äädikaveega pestes või raskematel juhtudel leotades.  

Kui kätele on jäänud ebameeldiv lõhn (kala, sibula, küüslaugu vms lõhn), siis tasub käsi enne seebiga pesemist hõõruda soolaga või leotada neid 1-2 minutit lahjas äädikavees.

Kui tahate, et teie köök siiski lõhnaks, eelistage aroomilampi naturaalse aroomõliga. Sünteetiliste lõhnadega õhuvärskendajad (vahet pole kas pudelist või elektrilised) ei ole tervise seisukohalt parimad.