„Mina olen nüüd umbes seitse ja pool kuud elanud šampoonivaba elu. Alguses mõtlesin suure hurraaga, et hakkan pesema vaid puhta veega. Olin valmis selleks, et alguses ei lähe juuksed puhtaks, aga järk-järgult hakkavad minema. Ühel hetkel on juuksed väidetavalt nii puhtad, et ei lähe enam mustaks. Vastu pidasin ma veidi üle kahe nädala, siis otsustasin proovida midagi muud,“ kirjutas kommenteerija Lilian 2. augustil artikli „Bioneeri eksperiment: juuksed puhtaks leivaga“ juurde. Kuna Lilian jagab palju häid nõuandeid šampoonivabast elust, otsustas Bioneeri toimetus avaldada kommentaari ka eraldi artiklina.

Edasi pesin juukseid tükk aega soodaveega ja loputasin neid õunaäädikaveega. Soodat kulus 1-2tl 250ml käesooja (jahe ei pese hästi) vee kohta ja õunaäädikat kulus 1tl 250ml vee kohta.

Soodavesi tuleb loomulikult juustest enne maha pesta ja alles siis lisada õunaäädikavesi. Õunaäädikavett hoidsin peas ca3 minutit ja loputasin juukseid seejärel jaheda veega.

Kui õunaäädikavesi pähe jätta, siis lähevad juuksed kiiremini mustaks. Õunaäädikaveega loputamine teeb juuksed siledaks nagu oleks neid loputatud palsamiga.

Selle kombinatsiooniga pesin juukseid ca 5 kuud. Alguses mõjusid soodavesi ja äädikaga loputamine juustele väga elustavalt. Juuksed läksid hästi kohevile (mul lokkis, aga üliõhukesed juuksed) ja väga läikivaks. Kiiresti sain lahti ka juuste väljalangemisest.

Lõpuks hakkasid juuksed siiski ära väsima ja natuke rohkem ka välja langema. Jõudsin järeldusele, et sooda on küll hea puhastaja, kuid ei toida piisavalt.

Tean, et mu vanaema pesi terve elu juukseid muna ja leivaga ning tal olid käsivarre paksused põlveõndlasse ulatuvad juuksed.

Munaga pesemine ei meeldinud mulle erinevatel põhjustel. Seega hakkasin pesema leivaga.

Alguses pesin Fazeri musta leivaga. Kõik oli suurepärane, aga mingi aja möödudes hakkas peanahk sügelema ja juukseid tuli jälle rohkem ära. Ma pole päris kindel, aga arvan, et see võis olla pärmist leiva sees.

Nüüd olen umbes kuu aega pesnud enda tehtud täistera juuretise leivaga ja juuksed on väga kohevad ning terved. Kasutan pesuks kuivatatud leivajääke. Selleks panen 3 viilu leiba õhtul kopsikusse likku, hommikul soendan ja mudin ligunenud leiva läbi enne pähepanemist.

Leivaga pesemise kohta kirjutasid netis paljud, et ei saa pärast pesu leiba peast ära. Võib-olla on see leivas leiduva kleepuva nisujahu süü. Ehk tasub vaadata leiba, kus on võimalikult palju rukki(täistera)jahu. Fazeri musta leivaga polnud selles osas igatahes probleeme.

Ja lõpetuseks, paar päeva tagasi käisin juuksuri juures ning ta näitas salkude haaval, et mu pea on täis umbes 10cm pikkuseid juukseid, muidu on juuksed poolde selga. Rääkisin oma katsetustest ja juuksur oli väga imestunud, et mingi asi võib juustele nii hästi mõjuda.

Leib ei ole üldiselt kanalisatsooni ummistanud nende kuudega (pesen 1-2 korda nädalas). Üks kord pumpasin pumbaga, sest vesi ei läinud alla, aga see oli nähtavasti mitme ummistuse kokkulangevus.

Ka loputan ma juukseid päris põhjalikult ja vesi uhab leiva ilusti ära.

Pikaks läks see kommentaar, aga ehk on see kellelegi abiks :)


Lisainfot eksperimendist, millele kommentaar saadeti

Bioneeri toimetaja Katrin Jõgisaar otsustas korraldada šampoonivaba elu eksperimendi, katsetades läbi erinevaid nippe, kuidas saada juuksed puhtaks šampooni kasutamata. Katsetustest saate lugeda esmaspäeviti.