Eesti Tervishoiu Muuseum avab reedel, 9. oktoobril külastajatele National Geographicu fotonäituse “Tuleviku toit”, mis toob vaatajani maailma tippfotograafide mõtlemapanevad fotod ja ülevaatliku teabegraafika toidu tootmisest ja toidukultuurist. Lisaks on kavas põnevad töötoad, harivad teemaloengud ning huvitav filmiprogramm.

  • Keskkonnaharidus
  • 9. oktoober 2015
  • https://pixabay.com/photos/pumpkin-vegetables-autumn-basket-1768857/

Eesti Tervishoiu Muuseumi ja National Geographic Eesti ühine näitus otsib vastust küsimusele: kuidas leida piisavalt toitu 9 miljardile inimesele? Meie koduplaneedil elab juba üle seitsme miljardi inimese, kuid aastaks 2050 on vaja toita kaks miljardit inimest rohkem.

Inimeste üha kasvav vajadus toidu järele on kujunemas üheks suuremaks ohuks meie planeedile. Näituse eesmärgiks on tõsta inimeste teadlikkust toidu ja keskkonna seoste teemal, hoogustada sellealast diskussiooni ning kutsuda kõiki kaasa mõtlema ja oma igapäevaseid toiduvalikuid laiemalt mõtestama. Näitus jääb avatuks kuni 2016. aasta veebruari lõpuni.

Eesti Tervishoiu Muuseumi juht Margus Jurkatam ütles uut näitust kommenteerides, et meile kõigile meeldib heas seltskonnas süüa maitsvat toitu, lobiseda ning tunda ennast hästi. Vähem kipume aga mõtlema, mida on eelnevalt tehtud, et suupärane toit üldse meie lauale jõuaks.

“Planeedi kiirelt kasvav rahvaarv ja sellega kaasnev suurem vajadus toidu järele sunnib meid enam mõtlema toidule ja seda tootvatele põllupidajatele ning hindama kõrgemalt maa ja veekogude pakutavaid ressursse,” rääkis Jurkatam. “Avatava fotonäitusega, mida ilmestavad teematunnid ja -loengud, soovime muuseumikülastajaid panna mõtlema, kuidas me ise saaksime oma koduplaneeti paremini hoida. Olgu selleks siis toidu liigtarbimise piiramine, tekkinud jääkide ärakasutamine või sügavam eelteadmine taldrikule tõstetud toidu toorainest.”

National Geographic Eesti peatoimetaja Erkki Peetsalu sõnul tugineb näitus ajakirjas ilmunud toiduteemalisele artiklisarjale ning jaguneb mitmeks alateemaks: toidukriisi eelõhtul, maakrabamine, toitumise evolutsioon, sinine ja roheline revolutsioon, toidu raiskamine jm. „Näitusel on laiem vaade ning eesmärk tõstatada küsimusi ja panna mõtlema,“ selgitas ta.

„Teadlased ütlevad, et oleme jõudnud otsustavasse punkti, seistes silmitsi globaalsete probleemidega toiduga varustatuse ja maailma keskkonna kaitsmise vallas. Paraku me ei mõtle, et see, mida poeriiulite vahel jalutades korvi laome ehk toiduvalikud, mida igapäevaselt teeme, määravad meie tuleviku.”

National Geographic uuris, kuidas toita 9 miljardit inimest, seejuures planeeti üle koormamata. Valima ei pea tingimata tööstusliku põllumajanduse ja väiksemahulise mahetootmise vahel. Leidub veel üks tee, mida kirjeldab lühidalt viieosaline plaan, kuidas toita maailma:

Esimene samm – peatada põllumajandusala suurenemine

Teine samm – kasvatada rohkem olemasolevatel põllumaadel

Kolmas samm – kasutada ressursse tõhusamalt

Neljas samm – muuta toitumisharjumusi

Viies samm – vähendada toidu raiskamist

Nende viie sammuga oleks teadlaste hinnangul võimalik maailma toiduvaru suurendada üle kahe korra ning vähendada oluliselt põllumajanduse mõju keskkonnale kogu maailmas. Kuid see ei ole lihtne – need lahendused nõuavad suurt muutust mõtlemises. Meil tuleb leida tasakaalustatud viis, kuidas toota rohkem toitu ja hoida samas planeeti tulevastele põlvkondadele.

National Geographicu fotonäitusel „Tuleviku toit“ on eksponeeritud järgmiste nimekate fotograafide tööd: Stephanie Sinclair, Amy Toensing, Brian Skerry, Jim Richardson, George Steinmetz, Robin Hammond, Matthieu Paley, Craig Cutler, Robert Clark.