Nestlé poolt korraldatud hiljutise uuringu tulemused näitavad, et oma järeltulijate kaasamine toiduvalmistamise protsessi mõjutab positiivselt laste toiduvalikuid.

  • Toit ja aiandus
  • 8. juuli 2014
  • Toitu pildistas Katrin Jõgisaar, Bioneer.ee

Nestlé uuringukeskuses Lausannes Šveitsis läbiviidud uuringu käigus võrreldi, mida eelistavad süüa need lapsed, kes abistasid ise vanemaid toidu valmistamisel ja need, kes seda ei teinud. Selgus, et koos lapsevanematega toitu valmistanud lapsed söövad tunduvalt rohkem köögivilja kui need, kes koos vanematega köögis aega ei viida.

"Tegime kindlaks, et need lapsed, kes viibisid köögis ja valmistasid toitu koos oma vanematega, sõid rohkem ning lisaks tunduvalt suuremas koguses köögivilja. Uuringu tulemused näitavad, et kui lapsed võtavad toiduvalmistamisest osa, siis aitab see kujundada neil tervisliku toitumise harjumusi ja suurendada köögiviljade tarbimist,” ütles uuringu läbiviimist juhtinud arst-dietoloog Klazine van der Horst.

Nestlé uuringus osales 47 perekonda koos oma 6- kuni 10-aasta vanuste lastega. Lapsevanematel paluti valmistada lõuna erinevatest toiduainetest, näiteks kanalihast, salatist, lillkapsast ja makaronidest.

Pooled eksperimendist osavõtnud lastest abistasid oma vanemaid toidu valmistamisel aktiivselt. Nad peaaegu 76% rohkem salatit ja 27% rohkem kanaliha. Üldse tarbisid need lapsed kuni 25% rohkem kaloreid.

Toiduvalmistamine kasvatab iseseisvust

Samuti näitas uuring, et toiduvalmistamisel vanemaid abistanud lapsed said rohkem positiivseid emotsioone ning tundsid uhkust tehtud töö üle. See tähendab, et toiduvalmistamine koos lastega on kasulik mitte ainult seepärast, et see aitab kujundada lastel tervisliku toitumise harjumusi, vaid ka koos perega veedetud ajast saadud rõõmu tõttu. Köögis abiks olnud lapsed tunnevad end iseseisvana ja on uhked oma kätega tehtud töö üle, järeldasid uuringu läbiviijad.

Samuti märkisid teadlased seost koos vanematega toiduvalmistamise ning lastel söömiseks kulunud aja vahel. Toiduvalmistamisel ema ja isa abistanud lapsed istuvad lõunalauas kauem, söövad rohkem ja tunnevad söömisest suuremat naudingut.

Tulevikus kavatsevad Nestlé teadlased uurida lapsevanemate ja laste ühise toiduvalmistamise pikaajalist toimet ning teha kindlaks, kuidas see kujundab laste toiduvalikuid tulevikus ja üldisi toitumisharjumusi.