Grillihooaeg on soojade ilmade saabumisega hoo sisse saanud. Veganitele võivad grillipeod tunduda vahel igavad ja pettumustvalmistavad, kuna puuduvad head tooted ja ideed, mida liha, vorstide ja burgerite asemel grillida. Grillitud köögiviljadega võileib on mõnus, toitev ja lihtne variant, millega grillipeod mööda saata. Samuti on kõik koostisosad igas poes olemas ning valmistamine pole keeruline.

Kogusest piisab päris paljude võileibade jaoks ning kikerherne-päevalilleseemne määre sobib ka salatikastmeks, dippimiseks või muude grillitoitude lisandiks.

Kikerherne-päevalilleseemne määre 

1 purk kikerherneid 

150 g päevalilleseemneid 

4 spl oliiviõli 

1 sidruni mahl 

1 tl tahiinit 

1 tl suhkrusiirupit 

Umbes 100 ml vett 

Soola-pipart vastavalt maitsele

Grillitud köögiviljad 

Paprika 

Suvikõrvits 

Baklažaan 

Punane sibul 

Sojakaste

Serveerimiseks 

Pehmikuid, burgerikukleid või wrappe 

Salatilehti 

Soovi korral vegan majoneesi või muud kastet 

Soovi korral röstitud sibulat

 

1. Määrde valmistamiseks leota päevalilleseemneid üleöö või 10 minutit kuumas vees. Purusta kõik koostisosad köögikombainis või saumiksriga, lisa vett vähehaaval, kuni saavutad mõnusalt määritava konsistentsi.

2. Lõika köögiviljad kuni 1 cm paksusteks viiludeks ning aseta kuumale grillile resti peale. Määri köögiviljadele pintsliga sojakastet ja korda seda veel paaril korral, kui köögivilju ümber pöörad. Küpseta köögivilju seni, kuni need on pehmed ja kergelt pruunikad.

3. Enne serveerimist soojenda kuklid või wrapid grillil, seejärel määri ohtralt kikerherne-päevalilleseemne kreemi mõlemale osale ning aseta peale salatileht, grillitud köögiviljad ja soovi korral kaunista röstitud sibula ning kastmega.

4. Naudi mõnusalt sooja võileiba prõksuva grilli taustal.


Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga

Vegan neljapäev - grillitud võileivad
Jaga: