Miski pole maailmas muutumatum, kui seda on neljapäev. Ja neljapäev on meil vegan neljapäev. Täna tutvustab Kadri Aavik meile, kuidas valmistada lasanjet praekapsana. Tema muid toitutegemisi saab jälgida blogis Veganmaailm.com.

Lasanje praekapsaga

Koostis

10-12 lasanjeplaati 5-kihilise lasanje jaoks (usun, et sobivad ka gluteenivabad plaadid) (mina kasutasin klaasist ristkülikukujulist vormi suurusega 16 x 23 cm ja sinna mahub kõrvuti kaks lasanjeplaati; kuna minu ahjuvormi jaoks olid lasanjeplaadid pisut lühikesed, siis purustasin kaks lisaplaati tükkideks ja täitsin otsad)
1 tl oliiviõli
360 g maitsestatud tomatikastet (minu lemmik on Felixi Pastella tomatikaste vürtsidega – neile, kes vürtse ei armasta, võib see olla pisut liiga terav)
300-350 g Alpro sojakoort (või Planti kaerakoort ja u 3 spl vett, või nende segu) (kaerakoor on paksem kul sojakoor ja seega vajab pisut lahendamist)
5 spl maitsepärmi
0,5 tl mahedat sinepit
2 küüslauguküünt
400 g Põltsamaa vegan praekapsast (ploomi või porgandiga)
näpuotsatäis soola
itaalia vürtse, kaunistuseks rukolat
soovi korral 250 g tofut, viilutatud (kasutasin Bon Soya tofut tilli ja peterselliga)

Juhised

Pane ahi 220 kraadi peale soojenema. Määri ahjuvormi põhi oliiviõliga. Valmista juustune kaste: sega taimne koor peeneks riivitud või tükeldatud küüslauguga, lisa sinep, maitsepärm ja pisut soola. Sega hoolega.

Tõsta põhjale paar spl koorekastet ja tomatikastet, kata lasanjeplaatidega. Tõsta plaatidele praekapsas ja laota ühtlaselt laiali, seejärel taas koorekastet ja tomatikastet. Kui kasutad ka tofut, siis lisa iga kihi vahele pisut tofut või moodusta tofust eraldi kiht. Kui lasanjeplaadid vormi täpselt ei sobitu, siis purusta mõni plaat ja täida otstest või äärtest tühi ruum. Lao kihte seni, kuni koostisained otsa saavad. Kõige peale peaks jääma pisut praekapstast ja koorekaste, selliselt, et lasanjeplaadid oleksid korralikult kaetud.

Küpseta ahjus kaanega kaetult kusagil 50 min – 1 h,  kuumusel 210-220 kraadi, kuid umbes viimased 10 minutit ilma kaaneta, vähendades kuumust 190-200 kraadini. Lasanje on valmis siis kui kahvliga katsudes on lasanjeplaadid pehmed ja lasanje on pealt pisut kuldpruuniks muutunud.

Enne serveerimist lase kusagil 5-10 minutit ahjus seista.

Kogus on mõeldud 3-4 inimesele.


Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga

Vegan neljapäev - Lasanje praekapsaga
Jaga: