Tänase retsepti autoriks on Sandra Puusepp, kelle tegemisi saab vaadata Facebooki lehel Kükitav Mannatera.

Pähkli-šokolaadikringel

(nisuvaba, vegan)

Taigen

  • 25g pärmi
  • 2,5dl käesooja vett
  • 1tl kookossuhkrut
  • 0,5tl (roosat himaalaja) soola
  • 1 spl toiduõli
  • 1 väiksem pakk Schäri gluteenivaba jahusegu (500g)

Lisasin

  • 1 väiksem porgand (peenelt riivitud)

Taigna tegemisel lähtusin allpool leiduvast Looduspere lingist, kuid lisan omaltpoolt mõned näpunäited.

Kasutasin Schär Mix It jahusegu, soetatud Rimist. Lisasin vedelale osale ka riivitud porgandit. Retseptis on unustatud mainida õli lisamist, sõtkusin õli sisse viimasena, lisasin veel veidi jahu. Küpsetusaeg lühenes, sest taigen oli õhem kui kuklitel. Kringlit soovitan tarbida samal päeval, tegemist on siiski kapriisse jahuseguga.

Täidis

  • 2 suurt peotäit datleid
  • 2 spl Keiju taimset margariini (või kookosrasva)
  • 2 spl kakaod (magustamata)
  • 1 dl metsapähkleid

Rösti labidaga segades pannil pähkleid täpselt nii vähe, et saad sõrmede vahel hõõrudes nad koorest vabaks, koored löövad kuumutades lahti. Seejärel haki peenemaks.

Leota datleid tulikuumas vees 10-15 minutit. Pane margariin, kakao ja datlid blenderisse, säilitades leotusvee, et lisada seda vajadusel segule, et blender saaks töötada ja et tekiks kreemitav määre.

Sõtku kerkinud taigen läbi nagu õpetuses, rulli küpsetuspaberil nelinurgaks, puista alla veel järelejäänud jahu. Kata taigen kakaokreemi ja pähklitega, keera ettevaatlikult rulli ja tee kääridega sälgud ning säti need sobivaks kujundiks.

Lase veel kile all kerkida 20min, küpseta 250 kraadises ahjus ca 12 minutit.

Kate

  • peotäis datleid (töödeldud samamoodi) + leotusvett
  • 1 spl sulatatud kookosrasva
  • 1 spl kakaod
  • 1tl kookossuhkrut
  • mõned mandlid (saab ka ilma)

Blenderisse ja kringlile.

Schäri jahus on vähesel määral lisatud suhkrut, samuti kasutasin 2tl kookossuhkrut, aga saab asendada kasutades teisi jahualternatiive ja ka suhkrule (nt steevia või üldse ära jätta või siirupeid)


Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga.

Vegan neljapäev - pähkli-šokolaadikringel