27. oktoobril avaldatud värske ÜRO Keskkonnaprogrammi heitmete puudujäägi raport (Emissions Gap Report) peab taas kordama kriitilist sõnumit, et võimaluste aken Pariisi kliimaleppe eesmärgi saavutamiseks ja kliimakatastroofi ära hoidmiseks on peatselt sulgumas, kui enneolematut kasvuhoonegaaside (KHG) heitkoguste vähendamist ei toimu juba sel kümnendil. Raportis uuritakse vajalikke meetmeid elektrivarustuse, tööstuse, transpordi ja ehitussektoris ning toidu- ja finantssüsteemides, mis kiiret majanduse ümberkujundamist toetaks. 

  • Kliima
  • 4. november 2022
  • Foto: Pixabay

Raport toonitab, et globaalse soojenemise hoidmiseks alla 1.5°C, nagu on kokku lepitud Pariisi kliimaleppega, peavad ülemaailmsed aastased KHG heitkogused järgmise 8 aasta jooksul vähenema 45% võrreldes praegu kehtiva poliitika rakendamisel prognoositud heitkogustega ning vähenemine peab jätkuma kiirelt ka pärast 2030. aastat. Sellised ulatuslikud KHG emissioonide kärped nõuavad laiapõhjalist, kiiret ja süsteemset majanduse ümberkujundamist kogu maailmas. Isegi, kui ümberkujundamine ei suuda täielikult heitkoguseid vähendada 2030. aastaks eeltoodud mahus, tuleb siiski pingutada, kuna iga murdosa kraadist on oluline, seisab raportis. Ümberkujundamise edendamise põhimeetmetena on raportis välja toodud uute fossiilkütusemahukate infrastruktuuride rajamise vältimist; CO2-vabade tehnoloogiate, turustruktuuride ja õiglase ülemineku edasiarendamist; kliimaneutraalsuse saavutamisele kaasa aitava saastevaba tehnoloogia ja käitumismuutuste rakendamist. Eraldi on raportis rõhutatud, et oluliselt tuleb vähendada toidusüsteemi heitkoguseid, praegu moodustab see kolmandiku kõigist heitkogustest. 

Iga-aastases ÜRO heitmete puudujäägi raportis analüüsitakse kasvuhoonegaaside heitmete prognoose aastaks 2030 ning kõrvutatakse need tasemega, mis on vajalik, et ära hoida kliimamuutuste katastroofilised tagajärjed. Tegemist on olulise suunisega riikidele Pariisi kliimaleppe ambitsioonide seadmisel. 

ÜRO Keskkonnaprogrammi heitmete puudujäägi raport (Emissions Gap Report, ingl k)