16. detsembril sai avastardi 32-miljonilise käivituseelarvega TalTechi targa linna tippkeskus FINEST TWINS, mille eesmärgiks on muuta Eesti linnad nutikamateks.

Tippkeskuse juhi ja teadlase Ralf-Martin Soe jaoks on oluline, et teadusarendustegevus jõuaks uute lahenduste kaudu ka inimesteni, kes elavad Eesti erinevates linnades.

„Näiteks järgmisel aastal valmistatakse ette esimesi suuremaid targa linna lahendusi, mida hakatakse Eesti linnades katsetama 2021. aastast,“ sõnas Soe.

Tippkeskus koos oma partneritega hakkab uurima ja katsetama uusi lahendusi viies valdkonnas: energia, transport, ehitus-arhitektuur, andmed ja valitsemine.

16. detsembril sõlmisid tippkeskuse avamise koostöölepingu TalTechi rektor akadeemik Jaak Aaviksoo, Mailis Reps Haridus- ja teadusministeeriumist ning Taavi Aas Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist. Lisaks kirjeldavad tipptasemel esinejad Tallinna ja Helsingi linnadest, Aalto Ülikoolist, Euroopa Komisjonist, Haridus- ja teadusministeeriumist, TalTechist ning Eesti Infotehnoloogia ja Telekommunikatsiooni Liidust ootusi uuele tippkeskusele.

FINEST TWINS on Eesti kõige suurem konkurentsipõhine teadusarendusgrant, kui arvestada koordinaatori ehk TalTechi eelarvet (25 miljonit eurot). Tippkeskuse loomist rahastavad järgmise seitsme aasta jooksul Euroopa Komisjoni programm Horizon 2020 ja Eesti riik Haridus- ja teadusministeeriumi kaudu kokku 32 miljoni euroga. Projekti partnerid on lisaks TalTechile ka Aalto Ülikool, Majandus- ja kommunikatsiooniministeerium ning Helsingi linna innovatsiooniettevõte Forum Virium Helisinki.