Kui oled sunnitud veetma karantiiniaega kodus ja märkad tõenäoliselt mõne aja möödudes, et õhtusöögid hakkavad paratamatult korduma. Jälle on plaanis kartulipüree või pasta bolognese? Tunned, et vajad inspiratsiooni?
- Toit ja aiandus
- 27. märts 2020
- Foto: Taimsed võileivad/Pixabay
Taimne Teisipäev soovitab proovida tänase rahvusvahelise lihavaba päeva puhul neid kolme lihtsat õhtusöögiretsepti.
Pad Thai
Pad Thai on tehtud lihtsatest ja värsketest koostisosadest ning valmib vaid 20 minutiga!
Hea Pad Thai võti on tasakaal magusast, soolasest, hapust ja vürtsist – selle tasakaalu saame kasutades sojakastet, kookossuhkurt ja laimimahla. Tõeline nauding!
Koostisosad:
½ pakki (umbes 200g) riisinuudleid
½ pakki kõva tofut
2 spl õli
¼-½ tassi vett
1 küüslauguküüs, peeneks hakitud
1 suur peotäis murulauku
2 spl sojakastet
1 spl kookossuhkurt
½ laimi mahl
1 tass mungoa idusid
1 roheline sibul, hakitud
Serveerimiseks: purustatud maapähklid, koriander ja laim
Kogus: 2
Valmistamine:
Keeda riisinuudlid, kuid mitte liiga pehmeks (peaks veidi alakeedetud olema). Kurna ja aseta kõrvale.
Kuumuta pannil õli, keskmisel-kõrgel kuumusel, ning lisa tofu ja prae umbes 2-3 minutit igat külge, kuni kuldne pruun.
Lükka tofu pannil kõrvale, keera kuumus veidi maha ning lisa nuudlid, küüslauk, murulauk, sojakaste, kookossuhkur ja laimimahl.
Vähehaaval lisa pannile vett, 1-2 spl korraga, et nuudlid ei kleepuks pannile ja nad saavad küpseda.
Keera kuumus madalaks ja lisa mungoa idud ja roheline sibul ning sega läbi.
Viska peale purustatud maapähkleid, koriandrit ja laimisektor ning serveeri!
Soovitus: Pad Thai maitseb kõige paremini kui süüa seda kohe peale valmimist!
Ratatouille
Kindlasti olete kuulnud Ratatouillest – kas siis Disney multikast või Prantuse roast. Film või roog – mõlemad on suurepärased! See ahjus tehtud Ratatouille on nii mõnusalt mahlane ja maitsekas, et paneb pilti nähes juba suu vett jooksma!
Koostisosad:
1 punane sibul, peeneks hakitud
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
250 g tomatipastat
1 spl, kuhjaga tomatipüreed
15 g basiilikut, hakitud
1 tl kuhjaga kuivatatud tüümiani
meresoola ja pipart
1 spl balsamico äädikat
1 suur suvikõrvits
1 keskmine baklažaan
4 suurt tomatit
Kogus: 4
Valmistamine:
Eelsoojenda ahi kuni 180 kraadi.
Pannile, keskmisel kuumusel, lisa sibul, küüslauk ja 3 spl vett. Prae 7-10 minutit, segades tihti, kuni sibul ja küüslauk on pehmed.
Lisa tomatipasta, püree, basiilik, tüümian ja sool/pipar ning sega. Kuumuta segu keemiseni, võta tulelt ning sega sisse balsamico. Aseta kõrvale jahtuma.
Viiluta suvikõrvits, baklažaan ja tomat nii õhukeselt kui saad (umbes 2mm paksud). Olenevalt kui suur on suvikõrvits, võib lõigata poolringid, et viile oleks kergem ahjuvormi asetada.
Kalla varem valmistatud kaste ahjuvormi põhja. Aseta kihtidena köögiviljaviilud panni (nt tomat, suvikõrvits, baklažaan, tomat, suvikõrvits, jne..). Viilud peaks pooleldi kastmes olema. Lõpuks raputa peale veidi soola ja pipart.
Kata vorm fooliumiga ja pane eelsoojendatud ahju umbes 45 minutiks. Eemalda foolium ning küpseta veel 10-15 minutit kuni köögiviljad on pehmed.
Võta ahjust ja kaunista veel basiilikuga.
Serveeri ja naudi!
Seene strooganov
Strooganov on kindlasti üks parim kaste ning seepärast toomegi Sinuni täna selle imelise seene strooganovi retsepti! Kreemjas ja rikkalik kaste – hea lohutus vihmase ilmaga või õhtul peale rasket tööpäeva. Tasub proovida!
Koostisosad:
230 g pastat
2 spl oliiviõli
2 šalottsibulat, hakitud
3 küüslauguküünt, peeneks hakitud
450 g aedšampinjone
1 spl värsket tüümiani
3 spl kinoajahu(võib ka muud kasutada)
2 ½ tassi köögiviljapuljongit
½ tassi kookosejogurtit (või muu taimne jogurt)
⅓ tassi maitsepärmi
maitse järgi soola ja pipart
Kogus: 4
Valmistamine:
Keeda pasta vastavalt pakil olevale juhendile.
Samal ajal kui pasta keeb, valmista kaste. Kuumuta 1 spl oliiviõli suurel pannil. Lisa šalottsibul ja passeeri kuni kuldne pruun, umbes 2 minutit. Lisa veel 1 spl õli ning siis küüslauk, seened ja tüümian ning prae kuni seened on pehmemad, umbes 5 minutit.
Maitsesta soola ja pipraga ning sega. Puista sisse kinoajahu ja sega kuni kõik on ilusti kaetud.
Aeglaselt sega sisse köögiviljapuljong, et jahutükke ei tekiks.
Keera kuumus madalale ning kuumuta kuni kaste on paksem, umbes 5-7 minutit. Kui kaste on veidi paksenenud, sega sisse jogurt ja maitsepärm.
Lisa pasta ja sega läbi. Maitse ja vajadusel lisa veel soola või pipart.
Serveeri kohe ja naudi!
*Kui jogurtit ei soovi kasutada, võib lisada hoopis ⅓ omal valikult taimset piima + 1-2 tl sidrunimahla.
Lugu ilmub koostöös Taimse Teisipäevaga.
Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta