Eesti Põllumajandusmuusem korraldab Tartumaa toidupiirkonna programmi raames retseptikonkursi „Minu Tartumaa vanaema retseptid“, kuhu saavad kõik Tartumaa inimesed saata oma kodukandi traditsiooniliste toitude ja perekonna lemmikroogade retsepte. Aasta lõpus valmib Tartumaa toidupiirkonna retseptikogumik, mis sisaldab ka konkursile saadetud põnevamaid retsepte.
- Toit ja aiandus
- 26. juuni 2025
- Foto: Tartumaa toidud / Mikk Otsar
Tartumaa Arendusseltsi tegevjuht ja Tartumaa toidupiirkond 2025 eestvedaja Kristiina Tammets ütles, et retseptikonkurss võimaldab igal inimesel anda oma panuse Tartumaa toidupärandi jäädvustamisse.
„Tartu ja Tartumaa maitsete palett Võrtsust Peipsini moodustub siinsete eriilmeliste piirkondade toidutraditsioonidest, mis rajanevad põlvest põlve edasi antud toiduvalmistamise tarkustele,“ märkis Tammets. „Retseptikonkursiga väärtustame iga pere lugu, mis ongi tervikuna aidanud kujundada Tartumaast mitmekülgse ja elava toiduajalooga piirkonna.“
Aasta lõpus valmib Tartumaa toidupiirkonna retseptide kogumik, mis toob ühtede kaante vahele kogu piirkonna toidutraditsioonid ja eripärasemad maitsed. Retseptikogumik mahutab lisaks äsja alanud Põllumajandusmuuseumi konkursi põnevamatele retseptidele veel ka Elva puhkepiirkonna, Saadjärve piirkonna, Peipsiääre piirkonna ja Sibulatee retsepte, samuti Tartu ja Tartumaa peakokkade retsepte.
Retseptikonkurss „Minu Tartumaa vanaema retseptid“ leiab aset Eesti Põllumajandusmuuseumi ja Tartumaa toidupiirkonna koostöös. Retsepte saab iga Tartumaaga seotud inimene saata 10. augustini e-posti aadressile info@memu.ee või postiga Põllumajandusmuuseumi aadressile (Pargi 4, Ülenurme, Kambja vald, 61714 Tartumaa). Retseptis peab olema välja toodud: mälestus seoses retseptiga või selle autoriga, seos Tartumaaga, koostisained, valmistamisviis. Soovituslik on lisada ka foto roast. Konkursi võiduretseptide esitlemine laiemale publikule toimub Põllumajandusmuuseumis 15. augustil peetaval Peedist Pesumasina suvepeol.
Eesti Põllumajandusmuuseumi näituste ja hariduse osakonna juhataja Ilze Salnaja-Värv lausus, et konkursi eesmärk on koguda ja esile tõsta retsepte, mis kannavad endas Tartumaa toidupärandit läbi isikliku ja põlvkondadeülese vaate.
„Soovime leida toite, mis on kodused, lihtsad ja traditsioonilised – just sellised, mida vanaemad on armastusega valmistanud ning millel on oma lugu ja tähendus,“ selgitas Salnaja-Värv. Ta lisas, et konkurss „Minu Tartumaa vanaema retseptid“ väärtustab Tartumaa toiduajalugu läbi isikliku pärimuse.
„Vanaemade retseptid peegeldavad piirkondlikke tooraineid, traditsioonilisi valmistusviise ja kohalikke maitse-eelistusi, mida on põlvest põlve edasi antud. Konkursi kaudu kogume ja tutvustame neid lugusid ja roogasid, mis moodustavad osa meie piirkondlikust identiteedist ning aitavad hoida elus kohalikke toidutavasid,“ rääkis Salnaja-Värv. „Konkursi kaudu saame siduda inimeste mälestused ja kogemused Tartumaa ajaloolise toidukultuuriga ning anda sellele uue elu tänapäevasel moel.“
Tartumaa toidupiirkond 2025 programm „Maitseelamused Võrtsust Peipsini“, kuhu kuulub ka Põllumajandusmuuseumi retseptikonkurss, pakub paljude osapoolte koostöös kõigile toiduhuvilistele mitmekülgseid tegevusi, mille üheks olulisemaks aluseks on piirkonna rikkalik toiduajalugu. Tartumaa toidupiirkond 2025 programmiga saab tutvust teha veebis.
Tartumaa toidupiirkond 2025 tegevuste elluviimise taga seisavad kohalikud toidutootjad ja -töötlejad, toitlustajad, teadus- ja arendusorganisatsioonid ning omavalitsused. Tartumaa toidupiirkonna projekti eestvedajaks on Tartumaa Arendusselts koos Tartumaa Omavalitsuste Liidu, Tartumaa Turismi, Tartumaa toiduvõrgustiku, Tartu linna ja teiste partneritega. Kokku kuulub toidupiirkonna programmi rohkem kui 100 turismi- ja toidusündmust. Tartumaa toidupiirkonna sündmuste infot leiab Kultuuriaknast.
Tartumaa toidupiirkonna tegevusi rahastavad teiste seas Regionaal- ja Põllumajandusministeerium, LEADER-meede, PRIA lühikeste tarneahelate meede ning Interreg, millele lisanduvad ka partnerite ja toiduvõrgustiku liikmete oma investeeringud sündmuste korraldamisse ja turundusse.

Kui sulle see lugu meeldis, siis toeta sõltumatut rohelist meediat Anneta