Tartu loodusmaja kutsub 21. oktoobril ja 11.novembril üritusele “Minu jälg linnas, aias ja looduses: õpitubade pärastlõunad”. Oodatud on pered, aiapidajad, haridus- ja noorsootöötajad, üliõpilased ja kõik teised loodushuvilised!

  • Keskkonnaharidus
  • 9. oktoober 2023
  • Foto: Noored Tartu Loodusmaja pargis / Tartu Loodusmaja

Õpitubade pärastlõunal saab osaleda tasuta kolmes õpitoas, mis avavad põnevalt, praktiliselt ja mänguliselt kliimamuutuste ja elurikkuse vähenemisega seotud teemasid. Teadmisi ja praktilisi nõuandeid saavad nii aiasõbrad, pered kui pedagoogid. Tutvustame ka Tartu loodusmaja pargist leitavaid nupukaid maastikukujunduse lahendusi, kuidas kliimamuutustega kohaneda ja elurikkust enda ümber suurendada.

Töötubade päevakava:

21. oktoober ja 11.november kell 13:00-16:00.
13:00-14:15 Sessioon I
14:30 -15:45 Sessioon II

Üritused toimuvad sama programmiga mõlemal kuupäeval. Igal sessioonil toimub paralleelselt kolm töötuba, mille hulgast saab valida kummagiks sessiooniks ühe.

TÖÖTOAD:
“Kliimamuutuste õppeprogramm kooliõpilastele”
Õpituppa ootame kõiki kooliõpetajaid, kasvatajaid, noorsootöötajaid, huviringide juhendajaid jt laste ning noortega tegelevaid entusiaste, kes soovivad tutvuda loodusmajas loodud uue kliimamuutuste õppeprogrammi nüanssidega. Iga töötoas osaleja saab uusi mõtteid, metoodikaid ja ideid, kuidas käimasoleval kooliaastal kliimamuutusi õpilastega käsitleda. Õpituba viib läbi kogenud huvikooli õpetaja Mai-Liis Vähi, kes ise ongi uue õppeprogrammi autor.

“Elurikkust armastav aiapidaja”
Kas teadsid, et sinu aed, majaesine muruplats või ka väike lillekast rõdul võib olla mõnele looduslikule liigile elupaigaks, levikukoridori oluliseks osaks maastikus või väikeseks puhkepaigaks seiklustel läbi linnadžungli? Elurikkus linnas parandab ka meie enda tervist ning leevendab kliimamuutuste mõjusid nagu soojussaared ja üleujutused. Selles õpitoas saad teadmisi elurikkust soosivatest võtetest koduaias.

Õpitoas jagab looduskaitseettevõtte Nordic Botanical peaaednik Külli Keerus näpunäiteid niidulaigu rajamiseks – mida, kuidas ja millal külvata ning kuidas niidulaiku hooldada. Iga osaleja saab läbi mõelda, kuhu ja millisel viisil tema aias on võimalik niidulaiku rajada ning huvilistele kingitakse väiksed seemnepakid niidulillede seguga, mida juba tuleval kevadel mulda panna. Tartu loodusmaja keskkonnahariduse spetsialist Aire Orula räägib täiendab temaatikat sellega, kuidas aias lindudele ja loomadele elupaiku luua.

“Kliimakangelane loodusmaja pargis”
Õpituppa oodatakse lapsevanemaid koos oma väikeste kliimasõpradega alates kolmandast eluaastast, et mängulise juhendamise saatel tutvuda kliimamuutuste tagamaadega ning loodusmaja pargi elurikkuse aaretega. Koguneme küll loodusmaja fuajees, kuid tegevus toimub õues, seega on osalejatel vajalik kohale tulla ilmale vastavas riietuses! Õpituba viib Tartu loodusmaja pargis läbi pikaaegse matkamise ja loodusuuringute huviringide juhendamise kogemusega Gedy Matisen, kelle jaoks on õuesõpe just see kõige vahvam.

 
Registreeri õpitubadesse siin.

Lisainfo kodulehel ja Facebooki ürituses.


Üritus on tasuta!