Eile, 5. oktoobril toimus Euroopa rohelise pealinna ja Euroopa rohelise lehe auhindade tseremoonia, kus kuulutati välja 2025. aasta Euroopa roheline pealinn Vilnius ja Euroopa rohelise lehe linnadeks said nii Treviso kui Viladecans.

  • Bioneeri uudised
  • 6. oktoober 2023
  • Foto: Vilniuse esindajad rohelise pealinna nominatsiooni üleandmisel / Rauno Liivand

Tallinna linnapea Mihhail Kõlvarti sõnul on Euroopa rohelise pealinna tiitli kandmine andnud Tallinnale enesekindlust ja motivatsiooni julgemalt ja innovatiivsemalt tegutseda.

 „Ühtlasi võimaldas tiitel kergemini fookusesse tõsta mitmeid olulisi teemasid, mis vajasid inimeste mõtteviisi muutmist ning toonud linna mingeid algatusi. Näiteks algatus Test-in-Tallinn pakub rohetehnoloogia ettevõtetele atraktiivset keskkonda oma lahenduste proovimiseks. Teine Tallinna jätkusuutlikkust ja vastupidavust oluliselt mõjutav uuendus on Utilitasega loodud ühisettevõte, mis alustab mere- ja reoveest saadava taastuvenergia testimist, piloteerimist ning kasutamist kaugküttes ja -jahutuses,“ lisas ta.

 „Rohelise pealinna tiitli võitmine ei ole lõpp ega ka algus – see on verstapost teel kliimaneutraalsuse saavutamiseks ja meie maailma paremaks muutmiseks,“ lõpetas linnapea.

Euroopa Komisjoni keskkonna, ookeanide ja kalandusvoliniku Virginijus Sinkevičiuse sõnul on Tallinn rohelise pealinna aasta jooksul väsimatult selle nimel töötanud, et luua oma kodanikele elutähtsaid keskkonnaalaseid uuendusi. „Nii on olnud Tallinn tõeliseks inspiratsiooniks linnadele üle terve Euroopa,“ lisas ta.

Voliniku sõnul on ülioluline, et üks linn on oma kodanike jaoks olemas, sest tõeline edu tuleb siis, kui kõik on tegemistesse kaasatud. Euroopa rohelise pealinna ja rohelise lehe auhinnad tunnustavad linnasid, kes seda edukalt teevad.

2025. aasta Euroopa rohelise pealinna tiitlile kandideerisid Graz (Austria), Guimarães (Portugal) ja Vilnius (Leedu). Euroopa rohelise lehe tiitli finalist on Treviso (Itaalia) ning Viladecans (Hispaania).

Ülejäänud õhtu märkimisväärseim osa oli Euroopa rohelise pealinna auhinnatseremooniaks valminud Joosep Matjuse ja Katri Rannastu loodusfilmi „Rohelisem Tallinn“ esilinastus, millele kirjutas originaalmuusika “Aastaajad” helilooja Tauno Aints ja mida Kultuurikatla saalis koos filmiga esitas Tallinna Kammerorkester Tõnu Kaljuste juhendamisel.

Kõnega "A city full of life" esines Tallinna Inglise kolledži noor Derek Kadu.