Sellenädalane veganretsept pärineb Triinu Laanemäelt. Oma kokandust kajastab ta oma facebooki leheküljel.

Hetkel on karulauguhooaeg ja enamus seda väärt taime kümnel erineval moel maitsnud. Ja sellest ei tüdine iial. Küll aga lõppevad vahel ideed, mida hummuse või pesto alla panna. Leivaga tahaks rannahooaja lähenedes ehk piiri pidada ja riisigaletid ka ju lõpmatuseni ei ahvatle. Kaalikaküpsised ongi võrdne partner väärt leivakattele. Seekord tasub poest-turult kaasa tuua paar kaalikat, India pähkleid ja muskaatpähkel. Peotäie päevalilleseemneid leiab vist iga vegan köögikapist.

On mõned aiaviljad, mis juurikaletis igapäevaselt ei kõneta: juurseller, pastinaak, kaalikas, naeris... Just naeri ja kapsa ristamisel ongi arvatavasti kaalikas sündinud. Magusapoolne, vitamiinirikas ristõieline, mis meelde tuleb tavaliselt ühepajatoitu valmistades. Selles retseptis on toores kaalikas tähtsalt troonil, lausa peategelane.

SOOLASED KAALIKAKÜPSISED

Koostis: 8 dl kaalikatükke

5 dl India pähkleid (mandleid)

2 dl päevalilleseemneid

¾ tl soola

1/3 tl riivitud muskaatpähklit

Juhised: Jahvata pähklid-seemned köögikombainis peeneks. Koori ja tükelda kaalikas, lase läbi mahlapressi ja sega kaalikamahl mahlajäägiga kokku. Pressi puudumisel saad sama töö ka peene riiviga ära teha. Sega pähkli- ja kaalikamass omavahel, maitsesta soola ja muskaatpähkliga. Viimane on tõesti oluline, sest passib imehästi kaalikale särtsu andma. Vormi segust kuklisarnased pallikesed, suru lamedaks, umbes poole sentimeetri paksuseks. Kuivata dehüdraatoris mõni tund ja keera ümber. Kui küpsikud on krõbedad, ongi valmis. Säilita tihedalt suletud purgis. Kui soovid viimastki vitamiinipoega tootes säilitada, ära lase kuumusel üle 42 C tõusta.


Lugu ilmub koostöös Eesti Vegan Seltsiga

Vegan neljapäev - soolased kaalikaküpsised