Sellenädalane veganretsept tuleb Mekutaja blogist.

Chili sin carne ehk mõnus köögiviljaroog mõneks lihavabaks lõunaks on midagi sellist, millega iga kodukokk hakkama saab. Eriti lihtne on retsept seetõttu, et selles kasutatakse muuhulgas konserveeritud kraami.

Võta roa valmistamiseks kas kuivatatud jahvatatud või värsket tšillit – olenevalt, mis hooajaliselt käepärast on.

 

Chili sin carne täisterariisiga

Kuuele kuni kaheksale sööjale

 

300 g täisterariisi

Himaalaja roosat soola

600 g maguskartulit

2 porgandit

oliiviõli

musta pipart

kaneeli

jahvatatud vürtsköömneid

2 mugulsibulat (nt üks valge ja üks punane)

5 küüslauguküünt

2 väikest paprikat (nt üks oranž ja üks punane)

2 sellerivart

450 g nõrutatud konserveeritud kikerherneid (2 purki või pakki), kui viitsid, eemalda kikerhernestelt kestad

800 g konserveeritud hakitud tomateid

1 tl kakaopulbrit

1 tl kookospalmisuhkrut

serveerimiseks punt värsket koriandrit

 

Eelkuumuta ahi 200 kraadi juurde ja loputa riis läbi. Pane riis potti, kata veega, ja lisa natuke soola. Aja vesi keema ning keeda riisi, kuni see on pehme – täisterariisi puhul võib vabalt 50 kuni 60 minutit minna.

Koori ära maguskartulid ja porgandid. Lõika maguskartul suupärasteks kuubikuteks ning porgand paarimillimeetristeks ketasteks. Liiga õhukeseks pole mõtet, aga liiga suureks ka mitte, sest maguskartul küpseb porgandist kiiremini. Kata ahjuplaat küpsetuspaberiga, pane porgand ja bataat plaadile, raputa peale soola ja kaneeli, musta pipart ning jahvatatud vürtsköömneid. Kõike nii tunde järgi. Seejärel nirista kuubikud ja seibid üle oliiviõliga, sega läbi, ning aseta plaat umbes 30 minutiks ahju, kuni köögiviljad on küpseks saanud.

Koori ja haki ära sibul ja küüslauk ning puhasta ning haki paprika ja varsseller. Pane suur pann tulele ning kuumuta selles veidi oliiviõli. Lisa sibul ja küüslauk ning prae sibul klaasjaks. Seejärel läheb pannile paprika ja seller. Kui need on läbi kuumenenud, pane pannile ka hakitud tomatid ja kikerherned. Raputa peale ka jahvatatud tšilli, kakao ja kookospalmisuhkur. Kuumuta kogu kupatust umbes 20 minutit. Nüüdseks on maguskartul ja porgand kindlasti valmis. Pane need ka juurde ning maitsesta sööki soola, pipra, tšilli, jahvatatud vürtsköömnete ning kaneeliga.

Serveeri riisi ning värskelt nopitud koriandrilehekestega. Soovi korral söö koos maitsestamata jogurti või hapukoorega.


Lugu valmib koostöös Eesti Vegan Seltsiga

Vegan neljapäev - Chili sin carne